Belföld

A kormányzat kész tárgyalni a BKV-ról a fővárossal

A kormányzat akár már a hétvégén hajlandó egyeztetni a BKV helyzetének rendezéséről a főváros vezetőivel, azaz pozitívan áll Demszky Gábor főpolgármester tárgyalási javaslatához - közölte Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke.

A sajtófőnök elmondta: arra kérik a főpolgármestert, hogy juttassa el azokat a főbb témákat, amelyekben tárgyalni akar, és az illetékes tárcák államtitkárai – egy nap felkészülési idő után – vállalják, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek.

A kormányzatot a Pénzügyminisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárai képviselik majd a tárgyaláson – tette hozzá a sajtófőnök.

Pichler Ferenc szerint már a hétvégén elkezdődhetnek a BKV gazdasági helyzetéről szóló tárgyalások. Még csütörtökön megküldi konkrét javaslatait a fővárosi önkormányzat a pénzügyminiszternek arról, hogy szerinte milyen módon tudna az állam nagyobb részt vállalni a BKV finanszírozásából – jelentette be Demszky Gábor csütörtökön újságírók előtt. Hozzátette, hogy a kormány képviselőivel a pénteki BKV-sztrájk után, már szombaton tárgyalnak a cég helyzetének rendezési lehetőségeiről.

A főpolgármester megerősítette, hogy lényegében a korábbi 18 milliárd forintos javaslatukat nyújtják be ismét.
A városvezető hangsúlyozta, hogy jelenleg az állami költségvetés nem hozza olyan helyzetbe a fővárost, hogy egyedül fenn tudja tartani a BKV-t; míg 1990-ben a szja-bevétel teljes mértékben az önkormányzatnál maradt, mára ez egy százalék alá süllyedt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik