Belföld

Pénteken megbénul a főváros

Megtartják pénteken egész napos munkabeszüntetésüket a BKV-szakszervezetek miután szerdán sem sikerült megegyezni a közlekedési társaság vezetőségével - közölték a sztrájkbizottság szóvivői szerdán az MTI-vel.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője elmondta, hogy sztrájk 0-tól 24 óráig tart majd, de a járművezetők csak üzemkezdettől üzemzárásig szüntetik be a munkát, így az éjszakai járatok menetrend szerint közlekednek pénteken is.

A szóvivő rámutatott: a szakszervezetek nem tudták elfogadni a BKV Zrt. vezetőségének ajánlatát, mert abban nincs szó a paraméterkönyv visszavonásáról, és nem adtak garanciát arra vonatkozóan, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az illetékesekkel a cég gazdasági problémáinak megoldására.

Kedden ismét tárgyalnak

A szakszervezetek továbbra is a járatritkítási tervezet visszavonását és egy új tervezet készítését, a csoportos létszámleépítés visszavonását és a munkakörülmények javítását követelik; elvárják továbbá, hogy a cég menedzsmentje vonja be őket a döntéseket előkészítő folyamatokba, valamint a vállalat vezetősége adjon írásos garanciát arra, hogy lépéseket tesz a társaság gazdasági problémáinak megoldására.Másfél hete már leállt a BKV (Galéria)Másfél hete már leállt a BKV (Galéria)


A szakszervezetek csütörtökön a sztrájk technikai lebonyolításával foglalkoznak, legközelebb jövő hét kedden ülnek tárgyalóasztalhoz a cég vezetőségével, “de amennyiben szerdán olyan jelzés érkezik a kormányzat vagy a tulajdonos részéről, ami befolyásolná a pénteki sztrájkot, akkor hajlandóak vagyunk a tárgyalóasztalhoz ülni” – tette hozzá Nemes Gábor.

Néhány busz járni fog


Kiricsi Karola, BKV szóvivője a szerdai sikertelen tárgyalás után elmondta, hogy a cég vezetősége csütörtök reggel nyolc órára várja a sztrájkbizottság képviselőit, mert – mint mondta – a cég mindent megtesz a sztrájk elkerülése érdekében.

A BKV Zrt két alvállalkozóit nem érinti a sztrájk, így a Nógrád Volán és a VT Transman zavartalanul üzemelteti összesen 20 járatát a bérelt viszonylatokon a pénteki munkabeszüntetés alatt is. A normális menetrend szerint közlekedik a főként Budafokon és a XI. kerületben üzemelő 150-es, a 14 és 114-es, 30-as, a 41-es és 41 gyors, az 50-es, 58-as, a 250-es, a 13-113-113A, és a 87-87A-187 jelzésű autóbusz. A hétköznapi menetrend szerint járnak majd a IV., XIV. és a XVII. kerületben közlekedő 88-as, 120-as, 147-es, 170-es gyors jelzésű buszok is.

A múlt héten hétfőn tartott félnapos sztrájk alatt az alvállalkozókkal együtt is csak a teljes szolgáltatás hét százaléka üzemelt.

Kétmillió utas marad hoppon

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg napi kétmillió utast szállítanak a BKV járművei, s ha leáll a közösségi közlekedés, ezeknek az utasoknak is autóba kellene ülniük vagy gyalog kellene útnak indulniuk. (Kerékpárral rendszeresen ma még nagyon kevesen közlekednek a fővárosban, hétvégeken néhány tízezerre tehető a kerékpárosok száma a budapesti utcákon.)

A Munka Törvénykönyve szerint a távollétet igazoltnak kell tekinteni, ha valaki a sztrájk miatt nem tud eljutni munkahelyére, ez ugyanis elháríthatatlan oknak minősül. Az elháríthatatlan ok miatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre.

A közoktatásról szóló törvény alapján minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában a sztrájk napján megtarthatók-e a tanítási órák.

Az intézményvezetők a hiányzók és bejárók magas száma miatt rendkívüli tanítási szünetet rendelhetnek el, az iskoláknak azonban gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!