Belföld

Meggyes Tamás: “Nem ajánlottak védelmet!”

A FigyelőNetnek interjút adó esztergomi polgármester szerint politikai okokra is visszavezethető, hogy felgyújtották a kocsiját és a házát. Meggyes Tamás ettől függetlenül nem hiszi, hogy népszerűtlen lenne. Az ellene felhozott ügyeket viszont műbalhénak tartja.

Esztergom polgármestereként korábban is sokat támadták. Most felgyújtották a kocsiját és a házát. A munkája vagy a magánélete miatt történhetett ez?

Azt gondolom, hogy kizárólag a munkámhoz van köze a gyújtogatásoknak. A magánéletben nincsenek haragosaim. Polgármesterként elég sok olyan döntést kell hoznom, ami különféle pénzügyi érdekeket sért. Különben meg nem vagyok egy népszerűtlen városvezető. Csináltam egy felmérést a 25 ezer lakosnál nagyobb városok körében. Én vagyok a hatodik legnagyobb támogatással megválasztott polgármester.

Akiért nem aggódnak (Fotó: Gáti András, FN)

Akiért nem aggódnak (Fotó: Gáti András, FN)

A kocsiját és a házát ért támadás után egy nyilatkozatot adott ki, amelyben egy szűk, agresszív csoportról beszél. Sejti, hogy kik voltak az elkövetők?

Általában a jelenségről adtuk ki a nyilatkozatot. Ez a jelenség erősödik az országban és ez nem elsősorban a politikusokat ért támadások miatt aggasztó. A politikus olyan állatfaj, akiért nem aggódnak az emberek, de könnyen előfordulhat, hogy az átlagembert is egy néhány százezres tartozás miatt ilyen – terrorcselekményszerű – támadás ér. Az engem ért támadás politikai, de nem ideológiai okokra vezethető vissza. A helyi közösség érdekében hozott döntéseim miatt érhetett a támadás.

Voltak ilyen döntések?

Fél tucat – egy tucat „rázós” ügyünk van, ami komoly érdeksérelemmel járhat némely félnek. Igaz, ezek az ügyek sem indokolják az engem ért támadásokat és nem is tudom feltételezni senkiről sem, hogy ilyesmire képes.

Milyen „rázós” ügye volt mostanság Esztergomnak?

Nem szívesen hozok hírbe senkit. Van olyan döntésünk, amellyel egy tízmilliárdos beruházás lehetetlenül el és épp a héten döntünk majd egy olyan kérdésben, amely egyes telkek értékét akár egymilliárd forinttal is feltornázhatja.

Ha jól értjük, akkor ezek az ügyek még folynak. Nem érzi magát továbbra is fenyegetve? Nem kért védelmet?

Nem kértem védelmet, igaz, nem is ajánlották. Azt gondolom, hogy a védelem jár mindenkinek, akkor is, ha valaki nem a legjobb meggyőződésével, hittel végzi a munkáját, hát még nekem.

Vagyonnyilatkozatában egy harmincéves Mercedest tüntetett fel, ehhez képest egy új Ford gyulladt meg a lakása előtt. Autót cserélt?

A Ford az önkormányzat kocsija. Nekem csak néhány CD, egy napszemüveg és két babaülés volt a károm. (A felgyújtott autó helyett egy Suzuki SX4-est ajándékozott a Suzuki a polgármesternek. A szerk.) Ez is érték, de ez a történet nem az anyagi javak elvesztése miatt veszélyes, hiszen az állam egyes döntései ennél sokkal nagyobb kárt okoztak.

Ha már az államot említi, az ország közhangulatát mennyiben tartja felelősnek az önt ért támadásért?

Egyértelműen a válság jele ez. A gazdasági válság együtt jár egy komoly társadalmi válsággal is. Ez kellő táptalajt biztosít ahhoz, hogy ilyen őrültségek megtörténhessenek.

Olyan „őrültségek”, mint a fehér por küldése szocialista politikusoknak. Egyetért azzal az MSZP-s javaslattal, hogy az ilyen jellegű eseményeket nyilvánítsák terrorcselekménynek?

Az ellenem elkövetett támadás mindenképpen terrortámadás. A fehér porok azért önmagukban nem voltak károsak, csak ijesztőek. De a gyújtogatással milliós kár keletkezett, megviselte a családomat, még a szomszédok is sírtak.

Orbán Viktorral beszélt a támadás óta?

Az elnök úr másnap reggel felhívott és segítségét ajánlotta bármiben.

—-Kiderül, milyen városi legendákat hallani Esztergomban—-

Rátérve Esztergomra, a város már azelőtt felajánlotta, hogy átvállalja a vizitdíj kifizetését, hogy megtartották volna a népszavazást. Van erre pénzük?

Igen. 1999-ben az elődöm hárommilliárdos költségvetéssel gazdálkodhatott, idén 19 és fél milliárd forintos a büdzsé. Ebbe belefér a vizitdíj pótlása. Hozzá kell tenni, hogy az állami normatívákat jócskán ki kell egészítenünk, hogy működni tudjunk.

Ahogy halljuk, azért nem ennyire fényes a helyzet az esztergomi önkormányzatnál. A jegyzők jönnek-mennek, a frissen felújított Széchenyi teret is sok kritika éri. Ez csak véletlen?

Öt jegyző nyolc év alatt. Ez nem kirívóan sok, csak rossz a szabályozás, nehéz jegyzőt váltani és ebből botrány kerekedhet. A jegyzőség nehéz munka, óriási felelősséggel, köztisztviselői fizetésért. A botrányok mögött is – bár azt mondtam nem ideológiai okokból támadnak – az alap ideológiai. A 2002-es kormányváltás óta bátorodott fel az ellenzékem. Azóta egy komolyan tervezett gyűlöletkampány folyik ellenem. Az tény, hogy a város összes üzleti vitájában az ellenzék szembe fordul velem. Minden ügynek van politikai háttere.

Azért, ha a lakók nehezményezik, hogy a Széchenyi térre nem mehet be a mentő meg a kukásautó, az nem magyarázható ideológiai különbségekkel…

A tér ügye is részben átpolitizált, műbalhé. Kisebb kritikáim persze nekem is vannak, de ezek nem lényegi elemek. Számtalan lezárt közterület van az országban. Hazugság, hogy a mentő vagy a halottaskocsi ne tudna bemenni. Van egy süllyedő oszlop, a mentősök, tűzoltók, rendőrök kaptak hozzá kulcsot. De különleges esetben a lakók is behajthatnak. A szemetet valóban ki kell vinni a tér szélére, de ez nem jelent több gyaloglást, mint ha valaki a negyedikről leviszi a szemetét. Csak az a két-három lakó járt rosszul, aki most nem tud beállni a kocsijával, de az ő közérzetüknek is jobb a felújított, forgalommentes tér.

A lezárások, egyirányúsítások nem mindenkinek tetszenek Esztergomban, hiszen népszavazást is kezdeményeztek a lakók. Végül mégsem szavaztak erről, miért?

Összegyűjtötték a kellő számú aláírást, de nem tudta a választási bizottságunk hitelesíteni a szignókat, így nem tudtuk a március 9-i népszavazással egy időben feltenni a kérdést. A testület végül is júniusra írta ki a helyi népszavazást. Szomorú, hogy pár ezer ember a világ legnagyobb botrányának tartja, hogy egy utca egyirányú lett. Jellemző adat: 59 utca forgalma módosult és csak kettő miatt gyűjtöttek aláírást a lakók. Két hete kiküldtünk 24 ezer kérdőívet az új forgalmi rendről, kevesebb mint kétezer jött vissza. Ezek nem valóságos viták.

A középiskolai igazgató leváltását kísérő viták azért valóságosak voltak, nem?

Az országban több mint ötszáz intézményt zártak be, nyolcezer pedagógus vesztette el az állását. Esztergomban egy tanárt sem kellett elbocsátanunk. A szóban forgó igazgatót sem elzavartuk, csak leváltottuk. Nem gazemberek gyülekezete az önkormányzati testület, hogy levált egy igazgatót. Igaz, hogy közkedvelt volt a pedagógus, a gyerekek is szerették, de hagyta, hogy pánik uralkodjon el az iskolán az intézmény ideiglenes elhelyezése miatt. Ez tarthatatlan volt.

Megnyitották a fürdőt, ami veszteséggel indított. Megérte a beruházás?

2006-ban valóban kétszázmilliós mínusszal zártunk, de tavaly már harmincmillió volt a nyereségünk. Ez egy induló fürdőnél nem rossz, ráadásul a fürdő környékére ráépülhet a turizmus, a wellness.

Az városi legenda, hogy fűteni kell a termálvizet, mert nem elég meleg?

Nem legenda, valóban két fokkal hidegebb a felszínre érkező víz, mint a termálhoz szükséges 30 fok. Így egy kicsit melegíteni kell. Ráadásul a vízforgató beszerelése is indokolja a medencék fűtését.

Rengeteg legenda van (Fotó: Gáti András, FN)

Rengeteg legenda van (Fotó: Gáti András, FN)

Rengeteg ilyen legenda van. Legutóbb azt hallottam, hogy én éjszakánként meztelenül rohangálok a Széchenyi téren, amit a térfigyelő kamerák is felvettek. Erre mit lehet mondani? Egyébként van arról is statisztikám, hogy az ellenzék majdnem harminc százaléka támogat engem és a munkámat.

A március 9-i népszavazáson az esztergomiaknak azért jutott egy pluszkérdés is. Ez is egyfajta felmérés volt?

Azt kérdeztük, hogy felgyorsítsuk-e a már elfogadott Gyarapodás programját, ami a városfejlesztésről szól. Az ellenzék rögtön bizalmi szavazásról beszélt a kérdéssel kapcsolatban. A válaszadók 68 százaléka mondott igent, 32 százalék nemet.

Gyakran készít statisztikákat, összehasonlító elemzéseket. Készül valamire ezekkel? Netán a Fidesznek készül?

Nem tudok róla. Nem a Fidesznek. A statisztikákat azért készítjük, hogy lássuk, hol tartunk.

pályakép

A 41 éves Meggyes Tamás Budapesten született, de a középiskolát már Esztergomban végezte. Nem tanult tovább. A rendszerváltás után vendéglátó egységek és popcornkészítő gépek tulajdonosa volt, majd Fideszben kezdett politizálni. 1998-ban hajléktalanként jelentkezett be szavazni, mert mint az akkori, pártok által delegált szavazatszámláló bizottság tagjainak elmondta, az akkori városnak nem kívánt adófizető polgára lenni. A politikába alpolgármesterként tért vissza, egy évre rá pedig az akkori polgármester lemondása miatt átveszi a város irányítását. Azóta ő Esztergom polgármestere, 2006-ban elindult az országgyűlési képviselőválasztáson, ám végül csak megyei listán jutott a parlamentbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik