Belföld

Kákosy-Demszky-találkozó lesz BKV-ügyben

Találkozik szerdán délután a főpolgármester és a gazdasági miniszter a BKV finanszírozása ügyében.

A távirati iroda kormányzati körökből származó értesülése szerint az alapvetően konzultációs jellegű megbeszélésen Demszky Gábor (SZDSZ) és Kákosy Csaba (SZDSZ) között az egyik fő téma a BKV pénzügyi helyzete lesz, de nem várható a problémák megoldása, hiszen az kormánykompetencia.

A kérdésben Gyurcsány Ferenc az elmúlt napokban többször is határozott véleményt fogalmazott meg, amely szerint 2003-ban megállapodást kötöttek a fővárossal a BKV helyzetének rendezésére, de ezt a főváros nem tartotta be, így nem is támogatja, hogy a főváros 18 milliárd forintos igényét a központi költségvetésből finanszírozzák.

Demszky Gábor hétfőn telefaxon küldött levélben tájékoztatta a kormányfőt arról, hogy szerinte nem helytálló, ezért nem hagyható szó nélkül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon televíziós kijelentése, hogy Budapest nem teszi a dolgát a BKV finanszírozása ügyében.

A főpolgármesteri hivatal sajtóirodájának levelében Demszky Gábor a kormányfő vasárnapi kijelentésével összefüggésben azon véleményének adott hangot, hogy a miniszterelnöknek nem volt ideje áttekinteni a BKV helyzetéről korábban a kormány tagjainak írt levelüket.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a kormány 2003 óta többször is vállalta a BKV valódi költségeinek elismerését. A cégnek nyújtott 32,5 milliárd forintos állami támogatás azonban reálértéken évek óta csökken, miközben a bér- és az energiaköltségek növekednek. Két éve még a cég költségeinek 30 százalékát fedezte a kormányzati támogatás, ma ez csak a kiadások 25 százalékára elég – jegyezte meg.

Ajánlott videó