Belföld

Újabb fordulón van túl az Albert-házaspár kérdőíve

Elrendelte az egészségbiztosítás (eb) privatizációjának megakadályozását célzó népszavazási kezdeményezésben gyűjtött aláírások hitelesítését az Országos Választási Bizottság (OVB).

A testület egyhangú döntése értelmében az Országos Választási Irodának (OVI) május 23-áig kell ellenőriztetnie a közel félmillió aláírás hitelességét. A népszavazást várhatóan ősszel tartják meg.

A kezdeményező Albert-házaspár csütörtökön átadta az OVI-nak az összegyűjtött, a szükségesnél majd két és félszer több, csaknem 492 ezer aláírást tartalmazó mintegy 31 ezer ívet, a népszavazási kezdeményezés ekkor vált visszavonhatatlanná.

A jogszabály 45 napot ír elő a hitelesítésre, ám miután ez a nap hétvégére esik, Rytkó Emília, az OVI vezetője azt javasolta, hogy a határidőt 43 napra csökkentsék; az OVB ezt támogatta.

Rytkó Emília közölte azt is, hogy a népszavazás kezdeményezői részt vehetnek az ellenőrzési folyamatban; az érintettek ezt korábban kezdeményezték. Amennyiben az ellenőrzésnél 200 ezer hiteles aláírást találnak, az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell majd rendelnie a népszavazást.

A kezdeményezés ezt követően megjárhat még több jogorvoslati fórumot, így például a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot, ám a népszavazás megtartása már elkerülhetetlen.

Az Albert-házaspár a következő kérdésben kezdeményezett népszavazást: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”.

A népszavazás akkor eredményes, ha legalább kétmillió választó azonos választ ad a kérdésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik