Belföld

T. Asztalos: az igazság senkit nem érdekel

Az SZDSZ elnökválasztási csalásával megvádolt T. Asztalos Ildikó szerint a skandalumot tisztázó Jüttner-bizottság nem vett figyelembe történéseket, ráadásul a jelentés azelőtt kijött, hogy őt meghallgatták volna. A liberálisok Borsod megyei szervezetének elnöke értetlenül áll a vádakkal szemben, mint lapunknak elmondta, egyik párttársának állításával szemben nem is volt oka segíteni Kókának, hiszen ő köztudottan fodorista.

A Jüttner-bizottság jelentésében megállapította, hogy csalás történt az elnökválasztáson, azt azonban nem, kinek a javára. A jelentés önt jelölte meg vétkesként.

Számomra teljesen érthetetlen és kusza az, ami a Jüttner-bizottság jelentésében áll. Úgy tűnik, mintha a vizsgálatot elvégzők nem lennének igazán kíváncsiak a történtekre, olyan ellentmondásokat hagynak feloldatlanul. Hogy mást ne mondjak, Köteles úr februárban azt állította a Hír Tv-ben, hogy a négy álküldöttet azért vittem magammal, hogy Kókára szavaztassam őket. Ez azért érdekes, mert én nem titkoltam sohasem, hogy Fodort támogatom, őt ismerem, tudom, milyen ember, és nem értettem egyet azzal, hogy miniszter legyen a párt elnöke.

Ön szerint, ha Köteles Péter állításai nem fedik a valóságot, akkor miért állhat érdekében önt ilyen súlyos vádakkal illetni?

Nézze, Köteles úr már egy éve folytatja ezt a hadjáratot ellenem. Biztos vár ezért valakitől valamit, pozíciót vagy mást, nem tudom. Egy év után most hirtelen előállt ezzel az ötlettel, igaz azóta már visszavont ezt-azt, már nem is annyira emlékszik, hogy mit hallott, meg lehet, hogy nem is én mondtam és különben is háttal állt nekem… Na de el tudja azt valaki is képzelni, hogy abban a zűrzavarban, amikor a szavazatokat leadják a küldöttek, én ott állok középen és hangosan mondom, hogy ki kire voksoljon? És ha ezt Köteles Péter hallotta, miért nem fordult meg, hogy meggyőződjön, hogy mi ez?

Elöl Fodor, a háttérben T. Asztalos (Fotó: MTI)

Elöl Fodor, a háttérben T. Asztalos (Fotó: MTI)


Sokan már mégis tényként állítják, hogy T. Asztalos Ildikó és emberei csaltak.

Tőlem senki nem kapott szavazócédulát a négy ember közül, de ezt automatikusan nekem róják föl, mondván, biztos, hogy az elnök adta nekik. A vizsgálat eredménye is hamarabb kijött, mint hogy velem beszéltek volna. Két meghallgatott nem járult hozzá, hogy elolvassam a vallomásukat, kérdezem én, vajon miért? Aki engem megvádolt, az egyszerűen pozícióba akart kerülni; azt gondolta, hogy „végre ennek a fodorista Asztalos Ildinek el kell már tűnnie!”

Mit gondol, Köteles Péternek miért tartott egy évig, hogy esetleges aggályait megossza a közvéleménnyel?

A minap például egy tévés felvételen láttam, hogy Köteles azt mondta, ő hat hónapja nem találkozott senkivel a párt felsőbb vezetéséből. Hát ez sem igaz! A nyár közepén ő hívta meg Kóka Jánost az Avasra, ahol hosszan beszélgettek, a pártelnök meg is kérdezte, hogy van-e valami probléma, de azt felelte, hogy nincs.

November 28-án Magyar Bálinttal találkozott, ott is jelezhette volna, hogy gondok vannak. Szeptemberben a Liberális Héten szintén találkoztak Kókával, de akkor sem szólt semmit… Megdöbbentő, de úgy tűnik, senki nem kíváncsi a valós tényekre.

Ön hogyan viszonyul a személyét ért vádakhoz?

Az elmúlt hetek nagyon felőrölték az idegeimet. Legszívesebben már bedobtam volna a törölközőt, de rengetegen biztosítottak együttérzésükről, vannak akik hisznek az igazamban és ez ad erőt.

botrány az szdsz-ben

Köteles Péter, a liberálisok Borsod megyei szervezetének tagja azzal kereste meg februárban a Hír Tv-t, hogy tudomása van arról, hogy T. Asztalos Ildikó, a párt megyei elnöke a tavalyi elnökválasztásra négy álküldöttet szervezett be, akik a távol maradó tagok nevében voksoltak. Köteles a felvételen azt állította, hogy hallotta, amint T. Asztalos azt mondja a jogtalanul voksolóknak, hogy: „Kókára kell szavazni, meg van vele beszélve”. A politikus tagadta a vádakat. Az ügy kivizsgálására létrejött Jüttner-bizottság megállapította, hogy valóban voltak álküldöttek, az azonban nem derült ki, kire is szavaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik