Belföld

Az SZDSZ most nem jutna be

Az év első negyedében tovább növekedett a Fidesz előnye, és akár a kétharmados többséget is meg tudná szerezni a „most vasárnapi” választáson. Ezen túlmenően a Marketing Centrum április eleji felmérése azt valószínűsíti, hogy az MDF bejutna a Parlamentbe, míg az SZDSZ esetében ez kérdéses.

A felmérés szerint 2007-ben a Fidesznek stabilan 15 százalék körüli előnye volt az MSZP-vel szemben a választásra jogosultak körében. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb ellenzéki párt folyamatosan nagyjából 1,2 millióval több ember véleményét volt képes befolyásolni, mint a legnagyobb kormánypárt.

A március 9-i népszavazás, illetve a koalíciós válság nyomán viszont 23 százalékra növekedett a Fidesz előnye, és ez 1,8 millió választásra jogosultat jelent, és a pártválasztókat nézve a Fidesz jelenleg 59 százalék körüli listás eredményre számíthat, míg az MSZP csak 27 százalék körülire. Ilyen arányok mellett könnyen megszerezhető a mandátumok kétharmada, különösen akkor, ha csak két- vagy hárompárti lenne a következő parlament.

A parlamenten kívüli pártok közül a Jobbiknak esetleg lehet esélye arra, hogy átlépje az állami támogatások megszerzéshez szükséges 1 százalékos küszöböt, az 5 százalékos küszöb átlépéséről viszont álmodozniuk sem nagyon érdemes.

A parlamentbe jutásra a két nagy párton kívül változatlanul csak az MDF-nek és az SZDSZ-nek lehet esélye. Az MDF támogatottsága a pártválasztók körében jelenleg 6 százalék, míg az SZDSZ-é csak 4 százalék, így az MDF valószínűleg most is átlépné az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Az SZDSZ esetében viszont ez egyáltalán nem biztos, noha a liberális párt nem veszített támogatókat a koalíció és a párt belső válsága nyomán. Ugyanakkor az MSZP támogatói körében nagyon sokan megharagudtak a liberális pártra, így most mindössze a megkérdezettek 4 százaléka tartja rokonszenvesnek az SZDSZ-t, míg korábban sohasem volt egyszámjegyű ez a mutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik