Belföld

Pénzügyi csúcsot tart a Fidesz és az MSZP

Az euróbevezetés céldátuma és az odáig vezető út lehet a konszenzusra törekvő gazdaságpolitika célja - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azon a konferencián, amelyen Veres János pénzügyminiszter a parlament élé kerülő közpénzügyi csomag támogatását kérte az ellenzéktől.

A kormány célja 2008-ban is gazdasági krízis kezelése – jelentette ki Varga Mihály a Hungarian Business Leaders Forum és az ICEG Európai Központjának szervezésében tartott konferencián. A volt pénzügyminiszter szerint Finnország és Hollandia korábbi példáját kellene követni, azaz a hitelesség visszaszerzését, a fiskális konszolidációt, az újraelosztási ráta csökkentését és az euró céldátumának meghatározását.

Veres János reagálásban elmondta: a konvergenciaprogram sikeres volt, hiszen az államháztartási hiány a tervezettnél is jobban, a GDP 5,5 százalékára mérséklődött 2007-ben, és a folyó fizetési mérleg is a GDP 5 százalékára zsugorodott. „A március 9-i népszavazás miatt ugyanakkor időlegesen 150-200 bázisponttal emelkedtek az állampapírpiaci hozamok, így 2008-ban néhány tízmilliárd forinttal, jövőre pedig akár 100 milliárd forinttal emelkedhetnek az államadósság kamatkiadásai” – jelezte a jelenlegi pénzügyminiszter.

Szlovák példa

Békesi László volt pénzügyminiszter arrról beszélt, ahhoz, hogy Magyarország versenyképessége javuljon a régióban, az adó és járulék centralizációt a mai 40 százalékról 30 százalék körüli szintre kell csökkenteni, mint Szlovákiában.

A magyarországi GDP jelenleg 28 ezer milliárd forint, ebből az állam által központosított összeg 15 ezer milliárd, adóból és járulékokból 11,5 ezer milliárd forint folyik be, ez a GDP 40 százaléka – vezette le a számítást Békesi László.

A volt pénzügyminiszter szerint ha a gazdaságpolitika abból indul ki, hogy a mozgástér határozza meg az adóváltoztatások, illetve az adóreform mértékét, akkor soha sem fog történni semmi. Az adóstruktúra jelentős átalakítására van szükség, a személyi jövedelemadó és a profit adó csökkentésére, a végső fogyasztást terhelő és a vagyoni típusú adók növelésére – tette hozzá Békesi László.

A szemlélet is reformra szorul

A külföldi befektetők szempontjai között a negyedik-ötödik helyen szerepelnek az adómértékek – jelezte Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst and Young adószakértője megkerülhetetlennek nevezte a 200 milliárd forintot jelentő, négy százalékos társasági különadó megszüntetését, ha a tőkevonzó képességet javítani kívánja a kormányzat. Vámosi-Nagy az adórendszeren belüli átcsoportosítást, illetve a jövedéki adó megemelését, az eva illetve az ekho megszüntetését javasolta.

Nincs realitása most egy adóreformnak – jelentette ki Samu János. A Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint adóreformhoz akkor lehet hozzáfogni, ha a gazdaság növekvő szakaszba kerül és van esély a kiadások csökkentésére. Az elemző azonban a jelenlegi helyzetben is lát lehetőséget egyszerűbb, könnyen átlátható és ellenőrizhetőbb adórendszer kialakítására.

Az adózással kapcsolatos szemlélet változtatása nélkül nincs esély jobb adórendszer kialakítására – mondta Fekete István. A Joint Venture Szövetség elnöke szerint ezt mutatja az is, hogy ma egy társaságban az a legelismertebb személyiség, aki a legtöbb adót tudja megtakarítani. Véleménye szerint ha sikerülne konszenzusra jutni abban a kérdésben, hogy mit finanszírozzon az állam a beszedett adóból, akkor talán az adófizetési morál is javulna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik