Belföld

Egymás szavazóiért küzd az MDF és az SZDSZ

Az SZDSZ koalícióból való várható kiválásával komoly versenytársat kap az MDF. Noha a két kispárt törzsszavazói nem azonosak, a parlamenti küszöb eléréséhez hasonló választói csoport szavazataiért kell megküzdeniük – áll a Nézőpont Intézet elemzésében.

Mint a Nézőpont Intézet írja, a két párt között mind programjában, mind stratégiájában sok az átfedés. A „konstruktív ellenzéki” szerepért és a nyilvánosságért a következő két évben ezért nagy harc várható.

„Fogd a pénzt és fuss” – ezzel az alig félreérthető korrupciós váddal támadta Dávid Ibolya a szabad demokratákat a parlamentben, akik szerinte álságos színjáték keretében léptek ki a koalícióból. Kuncze Gábor egykori SZDSZ-elnök válaszában az MDF hitelességét kérdőjelezte meg, amikor számon kérte a demokrata fórum korábbi kormányzati politikáját, és megállapította, hogy a pártelnöknek csak „akkor jön meg az esze, amikor különösebb tétje nincsen”. Horn Gábor eddigi koalíciós államtitkár (SZDSZ) pedig egyenesen gazdasági populizmussal vádolta meg az MDF-et.

Új versengés

A kispártok konfliktusa mögött új politikai versengés kezdete áll. Az SZDSZ és az MDF törzsszavazói ugyan nem azonosak, de a két párt az új szavazókért folytatott küzdelemben egymás riválisa – állítja a Nézőpont Intézet. Hozzáteszik: megválasztásakor Kóka János és Dávid Ibolya is 10 százalékos népszerűséget ígért pártjának, ehhez – sőt a parlamenti küszöb eléréséhez – pedig új választói csoportok megnyerésére, állandó médiajelenlétre van szükségük.

Jól látható volt: az MDF, miután „lemaradt” a népszavazási kampányról és hosszú hónapokig nem sikerült új üzenetet megfogalmaznia, több kezdeményezéssel is igyekezett a közbeszéd rendszeres szereplőjévé válni. Az SZDSZ a várhatóan megalakuló kisebbségi kormány elégtelen reformjait kívülről bírálva remél majd nagyobb közfigyelmet.

Átfedések a két kicsi között

A látszólag elkülönülő szerepek ellenére a két párt stratégiája és programja sok területen átfedésben van – áll az elemzésben. Az elmúlt hónapokban az SZDSZ és az MDF hasonló témákban (elsősorban az adórendszer átalakításának kérdésében) fogalmazott meg önálló javaslatokat. Mindkét kispárt az egykulcsos adó támogatója, az MDF pedig a „haláladó” elleni kampányával keltett 2006-ban feltűnést.

Szintén hasonlóság a két párt között, hogy előszeretettel hivatkoznak a kapitalizmusra, mindketten a piacosítás hívei. Jelentős programkülönbség csak az egyházpolitikában észlelhető. Az MDF az állami egyháztámogatás híve, az SZDSZ ellenzője, híven a szabad demokraták és a demokrata fórum vállalt értékrendjéhez.

Látszólag különbség volt a két párt között a február 11-én a kormánytöbbség által másodszor is elfogadott egészségbiztosítási törvény kapcsán is. Az „üzleti alapú” egészségbiztosításról szóló népszavazás kapcsán a két párt ismét egy oldalra kerülhet, miután 2004. december 5-én már azonos álláspontot képviselték a kórház-privatizáció kérdésében is.

Gyurcsánynak kedvez a harc

Az SZDSZ és az MDF versenyeztetésében különösen érdekelt az MSZP és Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök elmondta, hogy mindkét pártra számít kisebbségi kormánya támogatásában. A szocialisták alkalmi koalíciókötését segítheti, hogy a két kispárt a másiktól való jó megkülönböztethetőségben érdekelt és versengeni fognak a konstruktív ellenzéki szerepért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik