Belföld

A BKV szerint jogszerűen bontják a KÖKI-t

Jogszerűen, a BKV hozzájárulásával folytatja az építési vállalkozó a Kőbánya-Kispest csomópont területén található, rossz állapotú gyalogos felüljáró elbontását - közölte a közlekedési vállalat.

A BKV szerint a hatályos jogszabályok betartásával, az utas- és forgalombiztonság szem előtt tartásával zajlanak az építési és bontási munkák. A szakemberek az ideiglenes forgalmi rendet a hatósági előírások, és engedélyek alapján alakították ki – olvasható a közleményben.

Amint arról több híradás is beszámolt: szombatról vasárnapra virradó éjszaka vasrácsokból álló fallal zárták le a kőbánya-kispesti metróállomás folyosóját a beruházó cég munkásai. Az utasok így csak egy ideiglenes lépcsőn tudják megközelíteni a szerelvényeket, a folyosón üzemelő boltok pedig vevő nélkül maradtak, mert nem jár arra senki.

Az ott található gyógyszertár egyik tulajdonosa a Duna Televízió híradójának elmondta: most tudták meg, hogy nagyjából másfél hónapig kell kerülgetniük az utasoknak a lezárást, és ennyi ideig működhetnek az üzletek is a jelenlegi helyükön. A vállalkozók most kis plakátokkal, falragaszokkal igyekeznek tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy még dolgoznak.

A BKV közleménye szerint szabályos volt a munkaterületet elkerítő fal megépítése, hiszen ezeket a munkálatokat a munkavédelmi előírásoknak megfelelően – azaz éjszakai üzemszünetben, az utasforgalom zavarása nélkül – lehetett és kellett elvégezni.
A metróállomás területére ideiglenesen felépített – és használatbavételi engedéllyel rendelkező – lépcsőkön lehet bejutni. Tájékoztató táblák – könnyen értelmezhető nyilak és piktogramok – mellett biztonsági őrök is segítik a tájékozódást és a biztonságos közlekedést – tájékoztatott a BKV. A közlemény hangsúlyozza, hogy a gyalogos felüljáró területét eddig el nem hagyó bérlők üzleteihez továbbra is el lehet jutni közterületről, a régi lépcső és mozgólépcső irányából. A szabad mozgásban sem az árusokat, sem a vásárlókat nem korlátozza semmilyen fizikai vagy egyéb akadály.

A felüljáró teljes elbontása a kiürítés ütemében zajlik majd. Az érintett kereskedőkkel folyamatos tárgyalások zajlanak. Az egyeztetések keretében huszonhét bérlő közül huszonöttel már sikerült mindkét fél számára előnyös megállapodást kötni – hívta fel a figyelmet a BKV.

Hétfőn folytatódtak a tárgyalások, melyek célja, hogy azokkal a bérlőkkel is megállapodásra jussanak, akik még nem éltek a társaság által korábban felkínált lehetőségekkel. A tárgyalás eredményeként a kereskedők zavartalanul folytathatják tevékenységüket még másfél hónapon át korábbi helyükön, ez az időszak pedig nyitva áll előttük a megegyezésre is – ismerteti a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik