Belföld

Kiszervezné az óriásberuházásokat a főváros

Több mint 20, összességében 110 milliárd forint értékű, s jórészt EU-forrásból megvalósuló fővárosi beruházás előkészítését, bonyolítását szerveznék ki a főpolgármesteri hivatalból az önkormányzat vagyonkezelő részvénytársaságához - tudta meg a távirati iroda.

Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek közös előterjesztésükben független tanácsadók, köztük az AAM Kft. véleménye alapján megállapítják, hogy a főpolgármesteri hivatal jelenlegi struktúrája nem támogatja a projekt szervezetek működését, és a hivatalban a szükséges szakértelem sincs meg.

A döntés szorgalmazói a településfejlesztés “gumijellegű” törvényi szabályozására hivatkoznak javaslatukban, e körbe ugyanis minden olyan feladat bevonható, amit az önkormányzat annak minősít. A feladatkiszervezés révén elérnék azt is, hogy közbeszerzések nélkül valósulnának meg a projektek. Az úgynevezett projektmegvalósító egységek működtetéséhez szükséges humán és dologi erőforrásokra a beruházások két százalékát, 2009-től évi 750 millió forintot különítenének el.

A távirati iroda által megkérdezett jogi szakértők több szempontból is aggályosnak tartják a tervezetet. Szerintük például jogszerűen nem kaphat lehetőséget a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. a közbeszerzések mellőzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!