Belföld

Gyurcsány nem lesz már üzletember

Soha nem térne vissza az üzleti szférába Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki jövőjét politikusként képzeli el – derült ki a köztelevízió A szólás szabadsága című műsorában elhangzott miniszterelnöki interjúból. A kormányfő szerint a Fidesz „reformellenes többséget” szervezett, ezért nincs esély adóreformra – még középtávon sem.

“Szerintem középtávon is el kell felejteni az adóreformot” – jelentette ki a miniszterelnök az MTV A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este. Adóreform akkor lehetséges, ha azt megelőzi egy drasztikus államigazgatási és jóléti kiigazítás, és az abból származó plusz jövedelmet adócsökkentésre és adóreformra fordítják.

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz megszervezett “egy nagyon erős és nagyon reformellenes politikai és társadalmi többséget”, és ha nem lehet ezermilliárd forintos nagyságrendben szociális kiigazítást csinálni, akkor “nem lehet adóreformot csinálni”. Az adóreformhoz szükséges társadalmi, politikai feltételek teljes egészében hiányoznak.

A kormányfő beszélt a kormányátalakításról is. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy a kormányátalakítás során MSZP-n kívüli miniszterek, úgynevezett külső szakértők jönnek, úgy válaszolt: “természetesen”.

Nyugdíjreform majd lesz

A nyugdíjakkal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc kifejtette: mielőbb dönteni kell arról, hogy 2018-2020 körül elkezdődjön a nyugdíjkorhatár emelésének 5-10 éves folyamata, amely során a mai 62 éves korhatár felmegy 65 évre. A folyamat 2025-2028 körül fejeződne be.

“Ezt mindenképen meg kell csinálni, ha azt akarjuk, hogy 2050-ben a mai 30-40 éveseknek legyen tisztességes nyugdíja” – jelentette ki.

Nem ad a BKV-nak

A Budapesti Közlekedési Vállalattal kapcsolatban pedig emlékeztetett: 2003-ban megállapodást kötöttek a fővárossal, de ezt a főváros nem tartotta be, miközben az állam a megállapodás szerint 36-37 milliárd forintot juttatott a BKV-nak és normatív alapú, kiszámítható támogatást is bevezetett.

“Szeretne ön több adót fizetni azért, mert Budapest nem teszi a dolgát?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök, aki kifejtette: egy tollvonásba kerülne aláírni a BKV 18 milliárd forintos plusz támogatását, de nem teszi meg, mert “következmények nélkül nem lehet ilyeneket csinálni”.

Ellenzékben igen, a bizniszben nem

Arra a kérdésre, hogyan látja saját politikai jövőjét, “belefér-e” az ellenzéki szerep, kijelentette: “hát persze, hogy belefér” és hozzátette, hogy egy demokratikus politikus időnként kormányon van, időnként ellenzékben. A felvetésre, hogy visszamenne-e az üzleti világba, azt mondta: “Én? Soha, soha”.

“Az a dolgom, hogy szolgáljam ezt az országot, kormányon vagy ellenzékben, segítsem a magyar baloldalt, a szocialista pártot képviselőként, pártvezetőként, amiként hozza a sors” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik