Belföld

Kollektív szerződésbontásra is készek az orvosok?

Az idei évre kiseső vizitdíj és a több éve megvont amortizációs támogatás visszapótlását, a jövő évi költségvetésben a praxisok tényleges bekerülési költségén történő meghatározását kérik a kormánytól az alapellátásban dolgozó orvosok. Akár szerződésbontásra is hajlandók, ha nem teljesítik kéréseiket.

Ha harminc napon belül nem kezdődik érdemi tárgyalás, akár szerződésük felbontására is hajlandóak az orvosok – jelentette be Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége nagygyűlése után. A szerződésbontás nem sztrájk, ha ez történik, akkor az orvosok „egészen egyszerűen abbahagyják a gyógyítást”, nyugdíjba, külföldre mennek, mert elegük van – fogalmazott.

Szakmai kérdés

Éger István (fotó: MTI)

Éger István (fotó: MTI)

A kamara jogászai által elkészített egységes szerződésbontási anyagot minden háziorvos, fogorvos és házi gyermekorvos megkapja, a dolguk csak annyi, hogy aláírják, és a dokumentumot visszajuttassák a kamarához, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre. Éger István emlékeztetett arra, hogy több hete folynak a tárgyalások a kieső vizitdíj kompenzálásáról az Egészségbiztosítási Alapon (E-alap) „kívülről” és a praxisok jobb finanszírozásáról az egészségügyi tárcával, azonban a minisztérium javaslatait nem tartották megfelelőnek.

Ezek között a javaslatok között szerepelt például az, hogy a házi gyermekorvosoktól éppen azt a kompenzációt vennék vissza és osztanák szét a felnőtt praxisok között, amit azért kaptak, mert a gyermekeknek nem kellett vizitdíjat fizetni. Huszár András, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke sajnálja, hogy az alapellátás finanszírozása politikai téma lett Magyarországon, más civilizált országban ez szakmai kérdés.

Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója, korábbi egészségügyi miniszter is azon a véleményen volt, hogy a vizitdíjról és a kórházi napidíjról tartott népszavazás igazából nem a 300 forintokról szólt. Ha a kórházakat csak a napidíj elvonása sújtaná, annak csak örülni lehetne – tette hozzá ironikusan.

Tízezer orvost érint

Ungár Klára, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese a fórumon azt mondta, hogy az E-alapon belüli átcsoportosítással lehetne kompenzálni a kieső vizitdíjbevételt a háziorvosoknak. „A bevételi oldalon van plusz”, elsősorban a járulékbevételekből. Horváth Zsolt, a Fidesz egészségpolitikusa szerint csak kormányzati szándék kérdése, hogy pótolják-e a kieső vizitdíjbevételt, vagy sem, és úgy vélte, megoldható az E-alapon belüli átcsoportosítás.

Schvarcz Tibor, az MSZP szakpolitikusa szerint a finanszírozási helyzetre komplex megoldást kell találni. A tervek szerint többek között a plusz szakvizsgák elismerésével megnövelt összeggel és a teljesítménydíjazás bevezetésével lehetne emelni az alapellátók finanszírozását a jelenlegi kártyapénzen felül. Ahhoz, hogy egyes helyi adókat ne kelljen megfizetni a praxisoknak, már parlamenti döntésre van szükség. Az alapellátásban Magyarországon egyébként tízezer orvos dolgozik.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált, hogy a bársonyos reformoknak éppen arról szólnak, hogy a kormány nyitott az egyeztetésre a szakmai és civil szervezetekkel, valamint a pártokkal. Ebbe a sorba illeszkedik a párbeszéd a közoktatási rendszer átalakításáról vagy a családtámogatások megújításáról. A népszavazás után az egészségügyi és az oktatási tárca vezetője párbeszédre hívta a szakmai szervezeteket – emlékeztette.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.