Belföld

Tüntetés a városon át – percről percre

A Kossuth térről, a demonstrálók az MTV-től az Akadémiát érintve a Clark Ádám térre vonultak. A rendőrség itt bekerítette a tömeget, Tomcatet elvezették. Pár tüntető eltévedt. A tüntetés a Hollán Ernő utcában kezdődött, ahol Gyurcsány és Gerhard Schröder is megjelent.

21.25

A tüntetők feloszlottak, megindult a forgalom a Lánchídon és a Clark Ádám téren, valamint az alagútban is. Az Erzsébet hídnál sincsenek már tüntetők, már csak pár rendőrautó áll a helyszínen. A forgalom zavartalan.

21.20

A rendőrség felszólította a Clark ádám téren maradt tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt. Ők ennek eleget is tesznek.

21.02

Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Ferenciek terére szorították ki a tüntetőket, a pár tucatnyi embert körbevették a rendőrök, és mindenkit igazoltatnak. Néhány embert onnan is előállítottak. Autóforgalom van a hídon, de gyalogosokat egyik oldalról sem engednek fel rá.

21.00

A Clark Ádám téren körülbelül száz rendőr és kétszerennyi demonstráló van, mindenkit igazoltatnak. A Lánchíd le van zárva, könnygáz, gránátvető és vízágyú is felsorakozott. Tudsítónk szerint a kordonon kívül pár tucat bámészkodó is áll.

20.56

Tomcatet és Budaházyt is rendőrségi kisbuszba ültették.

20.51

Az Ybl Miklós tértől lezárták a forgalmat, a villamos azonban jár. A Dunán rendőr motorcsónak is biztosítja a helyszínt tudósítónk szerint.


20.49

Három rendőrségi helikpoter köröz az Erzsébet híd és Lánchíd közötti szakasz fölött.

20.47

Budaházy Györgyöt is igazoltatták a Clark Ádám téren.

20.40

A rendőrök sorra emelik ki és viszik el a körbezárt, mintegy 200 fős csoportból az általuk gyanúsnak tartott embereket, és mindenkit igazoltatnak a Clark Ádám téren. A tüntetők másik csoportját nem engedték fel az Erzsébet hídra; a rendőrök igazoltatják az ott maradt, mintegy kéttucatnyi embert is – tudósít az MTI.

20.36

Körülbelül 80 tüntető eltévedt és az Erzsébet híd pesti hídfőjénél várakoznak és az órájukat figyelik tudósítónk szerint. Pár rendőrautó is megérkezett a helyszínre. A híd egyik sávját lezárták, de még megy a forgalom.

20.29

A rendőrség elvezette Tomcatet a Clark Ádám térről.

20.20

A rendőrség a Fő utcát is lezárta, körbevéve a tünetőket. A rendőrök bemennek a tömegbe, igazoltatnak, pár embert kiemeltek.

Van egy képe, videója, fotója az eseményről? Töltse fel a FigyelőNet Tudósítójába!

20.11

A rendőrség a Lánchíd budai hídfőjénél lezárta a vonulók útját és az Alagutat is. A tömeg a Fő utca felé vette az irányt, nem tudnak Budán át az Erzsébet híd felé jutni.

20.02

A Lánchídon át a Clark Ádám térre vonul a tömeg, miután a hevenyészett szavazáson a többség arra voksolt, hogy ne az Erzsébet, hanem a Lánchídon át keljenek át Budára.

20.01

Mintegy ötszáz tüntető a budapesti Roosevelt térre, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete elé vonult pénteken este, nem sokkal 20 óra előtt – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A szélsőjobboldali tüntetés részt vevői útközben “Gyurcsány, takarodj!”, “Ébresztő!”, illetve “Ébredjetek!” jelszavakat skandáltak. A helyszínen megjelentek a rendőrök is, tíz mikrobusszal és hat járőrautóval. Rohamrendőrök egy csoportja elállta az MTA bejáratát.

—-Felmásztak a szovjet emlékműre—-

19.52

18 óra 33 perckor bejelentés érkezett a BRFK-ra, mely szerint a Szabadság téren levő tömeg demonstrációt akar tartani az Erzsébet hídon. A BRFK a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

19.45

“Lesz hídonmászkálás és más érdekességek, viszont most 8 órakor az Akadémiánál találkozunk” – harangozta be az eseményeket a Szabadság téren az egyik vezető az Index szerint. A tömeg elindult a Szabadség térről.

Pár tüntető betört a szovjet emlékműhöz - KÉPGALÉRIA!

Pár tüntető betört a szovjet emlékműhöz – KÉPGALÉRIA!


19.33

A következő állomás az Erzsébet híd. Közben eleredt az eső, így megcsappant a tüntetők száma, de pár százan még így is követik Tomcatet. Ide este tízig kértek területfoglalási engedélyt, ám mivel csak az esemény előtt egy órával jelentették be, a BRFK valószínűleg el fogja utasítani a kérelmet. A rendőrség folyamatosan biztosítja a tömeg vonulását.

19.31

Bár a rendőrség elutasította a tüntetés bejelentését, a rendőrök nem oszlatnak a Szabadság téren. Polgár Tamás (Tomcat) a tömeghez szólva elmondta: pár perc múlva tovább indulnak a következő helyszínre.

Van egy képe, videója, fotója az eseményről? Töltse fel a FigyelőNet Tudósítójába!

19.23

A demonstrációk alatt egy másik, kisebb megmozdulás is történt Budapesten. Balogh Ákos Gergely, a Reakció című lap főszerkesztő-helyettese egy pólóban flashmob (villámcsődület) akciót tartott Tomcat (Polgár Tamás) pólóboltjánál, miután tavaly novemberben a bolt tulajdonosa külön értesítés nélkül törölt egy pólórendelést.

19.11

A tüntetők sörösdobozokkal és koszorúkkal dobálják a rendőröket, közben újabb, arcukat csuklyával és sállal eltakaró emberek érkeznek a térre. A szónok, Gonda László azt kiabálta a mikrobusz tetejéről a mikrofonba: hazaárulók, akik ezt az emlékművet megkoszorúzták.

19.03

Egy tucat tüntető átmászott a szovjet emlékművet védő kordonon és ledobálta az ott elhelyezett koszorúkat. Ötven rohamrendőr vonult ezután a kordonon belülre, és állt sorfalat az emlékműnél.

18.58

Mintegy száz rohamrendőr sorakozott fel a Magyar Televízió székházánál, a budapesti Szabadság téren pénteken délután háromnegyed hét körül – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A rendőrök védőpajzzsal és rohamsisakkal vannak felszerelve, csapatszállítókkal újabb erősítések érkeznek.
A helyszínre mintegy 400-500 tüntető vonult át a Parlament elől.

—-Elvonultak a Kossuth térről—-

18.48

Befejeződött a tüntetés a Kossuth téren, a rendőrség által megadott határidőre kiürült a tér. Állítólag a város több pontján még tüntetni akarnak, de nem akarnak összetűzést a rendőrökkel.

18.43

A BRFK 18.45 óráig tudatosan nem avatkozik be, csak akkor, ha a demonstráció elveszíti békés jellegét, a résztvevők jogsértő cselekményt követnek el – magyarázta a BRFK szóvivője. 18.45 óra után a demonstrációt spontán rendezvénynek minősítik és a jogszabálynak megfelelően járnak el.

18.41

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a rendőrség azt a bejelentést, amely szerint pénteken 18 órától kétszázan-háromszázan a Kossuth téren kívánnak demonstrálni; a rendőrök 18.45 óráig csak jogsértés esetén avatkoznak be – közölte Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

Április 11-én 17 óra 5 perckor érkezett a bejelentés, amely szerint 18 órától 200-300 fő a Kossuth téren kíván demonstrálni.
“Tekintettel az idő rövidségére a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tudja megvizsgálni, megalapozott döntést hozni arról, hogy a bejelentett rendezvény tudomásul vehető, vagy fennáll a gyülekezési törvényben meghatározott tiltó okok egyike” – áll a közleményben.

A BRFK hozzátette: nem áll rendelkezésére elegendő idő az elvárható feltételek biztosítására, az idő rövidsége miatt a törvényben előírt kötelezettségének nem tud eleget tenni. A BRFK “közigazgatási hatósági végzést hozott, a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította”.

Tafferner Éva kiegészítésül elmondta: ennek alapján a rendőrség nem avatkozik be addig, amíg a gyülekezési törvény szerinti tiltó ok nem áll fenn, addig nincs lehetősége az összegyűlt tömeg feloszlatására.

18.34

Mostanra teljesen kiürült a Hollán Ernő utca. A forgalom előtt is megnyitották az utcát.

A Kossuth tér volt a következő állomás - KÉPGALÉRIA!

A Kossuth tér volt a következő állomás – KÉPGALÉRIA!


18.28

Tomcat bejelentette, hogy a rendőrség az összes bejelentett demonstrációjukat elfogadta és ígéretet kapott arra, hogy addig nem oszlatják fel őket, amíg minden rendben zajlik. Tudósítónk szerint a rendezvény a Kossuth tér “tavaszi nyitóbulijára” hasonlít.

18.20

Az Ismerős Arcok nevű együttes zenél a Kossuth téren.

18.15

Tudósítónk szerint megjelent az első árus a Kossuth téren gyékényen és egy kempingasztallal: Wass Albert köteteket és kitűzőket árul.

18.10

Szóváltás alakult ki a szélsőjobboldali és az antifasiszta tüntetők között nem sokkal 18 óra előtt. Egy 20-30 fős, fekete ruhába öltözött csoport az antifasiszta demonstráció körülbelül 200 résztvevőjének a háta mögé került, itt a rendőrök nem álltak sorfalat. A fekete ruhások között feltűnt Budaházy György, a szélsőséges tüntetések ismert szereplője is. A rendőrök igyekeztek mielőbb felsorakozni a két tábor között, s többeket igazoltattak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint a pénteki rendezvényen 3 személyt állítottak elő.

18.05

A Parlament oldalán sorfalba felvonultak a rendőrök. Tomcat közben bejelentette, hogy egymásnak adják körbe a következő tüntetésről szóló információkat. Több beszéd is elhangzott.

17.58

Bejelentése után Tomcat megkérdezte a tömeget, van-e köztük zsidó. Ketten feltették a kezüket, a szónok erre azt mondta, ha neonácik lennének, a Gárda kivezettette volna őket, de ezt nem tették meg. Polgár Tamás (azaz Tomcat) visszautasította azokat a vádakat, hogy neonácik lennének.

Van egy képe, videója, fotója az eseményről? Töltse fel a FigyelőNet Tudósítójába!

17.57

Tomcat a Kossuth téren beszélt. Bejelentette, tüntetéssorozatot szervez 9 tüntetéssel, a helyszíneket azonban csak a kezdés előtt árulja el a rendőrök miatt. A Kossuth téren a parkoló háromnegyede telt meg demonstrálókkal. A forgalom akadálytalanul halad a téren. Sok motoros és biciklista is felvonult.

17.47

A Fidesz elhatárolódott a szélsőjobbos demonstrálóktól. Alább a párt helyettes szóvivőjének közleményét idézzük, teljes hosszában.

„A Fidesz megalakulása óta a szabadság, az emberi méltóság érvényesülésének oldalán állt, és határozottan elutasít minden szélsőséges, kirekesztő magatartást és politikát. Az, hogy a mai tüntetésen a szélsőséges zavarkeltők táborában egy FIDESZ feliratot tartottak a magasba, minden jóérzésű polgári demokrata ellen intézett támadás. Ezt a provokációt a lehető leghatározottabban elítéljük, és tiltakozunk ellene.”

17.45

A körülbelül húszfős Ria-ria-Hungária szlogent skandáló csoport máris távozott a Hollán Ernő utcából.

17.44

Szóváltás alakult ki a szélsőjobboldali és az antifasiszta tüntetők között nem sokkal 18 óra előtt. Egy 20-30 fős, fekete ruhába öltözött csoport az antifasiszta demonstráció körülbelül 200 résztvevőjének a háta mögé került, itt a rendőrök nem álltak sorfalat. A fekete ruhások között feltűnt Budaházy György, a szélsőséges tüntetések ismert szereplője is. A rendőrök igyekeztek mielőbb felsorakozni a két tábor között, s többeket igazoltattak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint a pénteki rendezvényen három személyt állítottak elő.

17.43

Körülbelül húsz jobboldali tüntető hátulról megközelítette az antifasisztákat. Mintegy tíz rohamrendőr azonnal odament. Tudósítónk szerint az eddig a kordonokat őrző rohamrendőrök elmentek, de a kordon még áll.

17.30

Már csak antifasiszták tüntetnek békésen a Hollán Ernő utcában, körülbelül ötvenen.

Már csak antifasiszták tüntetnek - KÉPGALÉRIA!

Már csak antifasiszták tüntetnek – KÉPGALÉRIA!


17.25

A neonácik elhagyták a Hollán Ernő utcát, ott már csak antifasiszta tüntetőket látni.

—-Egymásra kiabált a két tömeg—-

17.21

A szélsőjobbos tömeg elindult a Kossuth tér felé, a tér nevét skandálva.

17.20

Mécs Imre is felvonult az antifasiszták oldalán. A szélsőjobbosok elindultak a Kossuth tér felé. A neonáci tömegben van egy narancssárga Fidesz-tábla.

17.12

Némi tanácstalanság érződik mindkét oldalon. Az antifasiszták közül sokan elmentek, akik maradtak, békésen álldogálnak, a másik oldal is megfogyatkozott. A Budai Nagy Antal utcában készülődnek a rohamrendőrök. A sajtó munkatársait átterelték az antifasiszták oldalára.

17.05

Tudósítónk szerint kezd oszlani az antifasiszták tömege, a szélsőjobboldaliak pedig visszahátrálnak a körút irányába. Valószínűleg lassan átvonulnak a Kossuth térre.

Van egy képe, videója, fotója az eseményről? Töltse fel a FigyelőNet Tudósítójába!

17.00

Az a dolgom, hogy itt legyek, és mindenkit arra hívjak fel, hogy itt legyen – mondta újságírók előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pénteki antifasiszta tüntetésen részt vevők gyűrűjében a távirati iroda tudósítása szerint.

16.57

A Budai Nagy Antal és a Hollán Ernő utcában is felsorakoztak a rohamrendőrök. Vigyáznak, hogy a neonácik át ne törjék a kordont. Elénekelték a Szózatot.

16.54

A két oldal megpróbálja egymást túlüvölteni, a neonácik “Meneküljetek, meneküljetek” kiáltást skandáltak. Tomcat kijött a jegyirodából és felmutatta jegyét.

16.52

A két csoport még mindig üzenget egymásnak. Az antifasiszta tömegben van Bárándy Gergely, Burány Sándor és Horváth Csaba MSZP-s politikus is.

Tomcat jegyet vásárolt a Hollán Ernő utcában (GALÉRIA!)

Tomcat jegyet vásárolt a Hollán Ernő utcában (GALÉRIA!)


16.49

Tomcat és egy gárdista bement a kordonon belülre, Tomcat bement a jegyirodába vásárolni. A neonácik “Ria-ria-hungária” és “Gyurcsány takarodj!” felkiáltást üvöltenek, a másik oldalon “Nácik haza!” a válasz. Az antifasiszták korábban elénekelték a Himnuszt.

16.46

Teljesen megtelt a Hollán Ernő utca Jászai felőli oldala árpádsávos és nemzeti lobogós demonstrálókkal. Tudósítónk szerint közel ezren lehetnek.

16.43

Megérkezett Horn Gábor liberális politikus is, a kordonnal lezárt részen. A körúton fújolás fogadta. Közben szintén a körúton megérkezett a Jászai Mari térre a Magyar Gárda.

16.40

Tudósítónk a tömegben látta Kiss Péter kancelláriaminisztert és Varga Lászlót, a Fiatal Baloldal (FIB) elnökét is.

17.39

Európában túlságosan sokszor fordult már elő, hogy szélsőjobboldaliak háborúba vittek országokat, földrészeket. “Én, mint német, tudom, hogy mit beszélek” – mondta a Hollán Ernő utcában Gerhard Schröder. „Azért van szükség ilyen tüntetésekre, hogy megvédjük a szabadságot a szélsőségesek erőszakától” – fejezte be nagy tetszéssel fogadott rövid beszédét a volt német kancellár, aki ezután gépkocsival elindult a Ferihegyi repülőtérre – tudósít az MTI.

16.37

Gyurcsány Ferenc beszéde után elvegyült a tömegben. Többen verseket szavalnak. A tüntetés teljesen békés.

16.31

A jegyiroda egyébként nyitva tart, lehet színház- vagy koncertjegyet vásárolni.

16.30

A Jászai Mari téren folyamatosak a bekiabálások, így például hallható a „Büdös kommunisták!” és a „Mocskos zsidók” skandálás – tudósít a távirati iroda. Az ellentüntetésen, a Hollán Ernő utcában Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét hallgatják az egybegyűltek, a „Nem kérünk a nácikból!” traszparens megjelenését nagy taps fogadta.

16.28

Gerhard Schröder beszél. Elmondta, meg kell védeni az erőszak áldozatait, ezért van szükség antifasiszta tüntetésekre. A német exkancellár szerint barátja, Gyurcsány Ferenc mindig a kisebbségek pártján állt.

16.23

Gyurcsány Ferenc a tömegben áll, és hallgatja Radnótitól a Nem tudhatom című verset.

Tekintse meg képgalériánkat a demonstrációról!

Tekintse meg képgalériánkat a demonstrációról!


16.17

A Pozsonyi út felől a Budai Nagy Antal utca is le van zárva. A troli nem jár. A Katona József – Hollán Ernő utcában nagy a tömeg, amely megtapsolta a jegyiroda felé közeledő Gyurcsány Ferencet. A miniszterelnököt felesége, Dobrev Klára is elkísérte.

Van egy képe, videója, története az eseményről? Küldje el a FigyelőNet Tudósítójába!

16.15

A két csoport két kordonnal van elzárva egymástól. Az antifasiszták békésen, versekkel és beszédekkel demonstrálnak. A másik oldalon „Szabad szekfű takarodj!” kiáltások hallatszanak. Mindkét csoportban vannak egyébként idősebbek, az antifasiszta tüntetők között tudósítónk több gyereket is látott. A szélsőjobboldali tüntetők között vannak kamaszok is.

16.09

Lapunk információi szerint Gyurcsány Ferenc hamarosan jegyet vásárol a jegyirodában.

16.05

Körülbelül száz rohamrendőr van a helyszínen.

16.00

Helyszíni tudósítónk szerint a jegyiroda kordonnal van körülzárva, oda csak a rendőrség és a sajtó munkatársai mehetnek be. Az antifasiszták a Szent István park felőli oldalon gyülekeznek, “Nem kérünk a nácikból!”, illetve “Békés többség” transzparensekkel felszerelkezve. A szélsőségesek a Jászai Mari térnél. Ők körülbelül kétszázan lehetnek.

15.50

A Jászai Mari téren található kis parkban gyülekeznek a szélsőjobbos tüntetők – jelentette helyszíni tudósítónk. Nagyjából 40 fő, láthatósági mellényben lévő szervezőt készít fel vezetőjük. Az utasítások szerint nemcsak a rendre kell vigyázniuk, de a gyűlöletkeltő megjegyzéseket tevő tüntetőket először figyelmeztetniük kell, majd rendőri segítséget kérve eltávolítani a demonstráció helyszínéről.

—-Előzmények és területfoglalás—-

Három magánszemélytől érkezett bejelentés, hogy demonstrációt tartanak április 11-én délután a Budapest XIII. kerület Hollán Ernő utcába és környékén. A rendőrség a szervezőkkel egyeztető tárgyalásokat tartott, és a gyülekezési jogról szóló törvény értelmében tudomásul vette a bejelentett rendezvényeket, miután tiltó okot nem talált.

A rendőrség internetes oldalán közzétett információk szerint péntekre a fent említett három demonstráción kívül területfoglalási engedélyt kértek és kaptak – szintén magánszemélyek – a Kossuth térre, illetve a téren található Kovács Béla-szobor környékére.

Molotov-koktél, flashmob, ellenflashmob

Április elsején hajnalban a Hollán Ernő utcai jegyirodára Molotov-koktélt dobtak, a helyiség kiégett. Egy héttel a támadás utánra, április 7-én estére egy szélsőjobboldali honlap hirdetett flashmobot, vagyis úgynevezett villámcsődületet ide, arra hivatkozva, hogy még március 20-án az iroda egyik alkalmazottja állítólag összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni.

A hétfői villámcsődületre válaszul „ellenflashmobot” szervezett Szabó György, a XIII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője, azzal a céllal, hogy „a fasiszta kisebbséggel szemben” megmutassák, sokkal többen vannak.

Képgeléria a Hollán Ernő utcáról!

Képgeléria a Hollán Ernő utcáról!

A fekete nadrágot és bomberdzsekit, nyakukban árpádsávos kendőt viselő fiatalok száma megközelítette a félszázat, az ellentüntetők több százan voltak. A rendőrök mozgósorfalat alkotva szorították ki mindkét csoportot a környékről, a két spontán rendezvény szervezője ellen pedig gyülekezési joggal való visszaélés miatt indított a rendőrség eljárást.

Mindenki ott lesz

Most péntekre a flashmob szervezője, a Tomcat néven ismertté vált Polgár Tamás újabb akciót hirdetett, és az interneten azt adta hírül, hogy kezdeményezéséhez csatlakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda, a Magyarok Világszövetsége budapesti szervezete, a Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Hunnia Mozgalom, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Lelkiismeret ’88, a Szent Korona Rádió, valamint egy szélsőséges hírportál.

Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti választmányának elnöke ellendemonstrációt jelentett be a XIII. kerületi rendőrkapitányságon a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtti területre.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki magánemberként szintén részt vesz a demonstráción, és egyes információk szerint elkíséri őt a német ex-kancellár, Gerhard Scröder is. Jelen lesz rajtuk kívül az SZDSZ vezetéséből Horn Gábor, Pető Iván, Magyar Bálint, valamint Gusztos Péter ügyvivő is.

Van egy képe, videója, története az eseményről? Küldje el a FigyelőNet Tudósítójába!

utca, házszám

Hollán Ernő (Szombathely, 1824. jan. 13. – Budapest, 1900. máj. 26.) hadmérnök, altábornagy, államtitkár, az MTA tagja volt. Tanulmányait a bécsi hadmérnöki akadémián végezte, Fehértemplomnál és Szenttamás ostrománál kitűnt vitézsége miatt Kossuth őrnaggyá és hadmérnöki főnökké nevezte ki. A szabadságharc bukása után internálták, majd börtönbe vetették. Kiszabadulása után mérnökként úttörő munkát végzett a talajjavítás terén, és szerepet vitt a dunántúli vasúthálózat kialakításában. Széchenyi döblingi bizalmas köréhez tartozott. 1865-től az ogy. tagja, 1867–70-ben közlekedési, 1970–72 között honvédelmi államtitkár. (Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon)

A jegyiroda épületében lakott egyébként feleségével és anyjával Szálasi Ferenc, mint arra a Népszabadság emlékeztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik