Belföld

Sokba lesz Gyurcsánynak a kisebbségi kormányzás

Nem lesz könnyű a kisebbségben működő kormánynak támogatást szerezni a többi frakciótól. Bár a kormány számítása szerint minden ügy mellé találnak majd annyi képviselőt, amellyel legalább a feles (ötven százalék, plusz egy fő) törvényeket meghozhatják, a FigyelőNet által megkérdezett frakciók „nem lelkesedtek” az ötletért.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója szerint a kisebbségbe kényszerülő Gyurcsány-kormány se több, se kevesebb szavazatot nem kap a pártjától, mint eddig kapott. „Ha támogathatónak tarjuk a törvényt, megszavazzuk, ahogy eddig is” – fogalmazott Répássy.

Nincs alku? (Fotó: MTI)

Nincs alku? (Fotó: MTI)

A nagyobbik ellenzéki párt frakcióigazgatója kérdésünkre kizárta, hogy a kormány olyat tudjon ígérni a fideszes képviselők támogatásáért cserébe, amelyet bárki is elfogadna. Mint mondta, kiszavazás a frakcióból amúgy is csak ritkán fordul elő. „Indokolt esetben, lelkiismereti okokból kérhető felmentés a kötelező szavazás alól, de ez nem fordulhat elő a Gyurcsány-kormány miatt” – jegyezte meg Répássy megemlítve, hogy nincs a Fideszben senki, aki „derékba törné a politikai karrierjét” a kormányért.

Mivel a kormánytöbbséget az ellenzék távolmaradásával is könnyen biztosítani lehet, május elsejétől a Fideszben az eddigieknél is szigorúbban megkövetelik a parlamenti jelenlétet.

Kísért a múlt

Hasonlóan állt az esetleges kormánypárti megkeresésekhez Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese, aki kijelentette: nem fordulhat elő, hogy a kereszténydemokraták közül bárki is támogassa a jelenlegi kormányt.

A képviselő a KDNP elődjének tartott Barankovics-féle Demokrata Néppártot hozta fel példaként, „akik, ha kibírták a nyomást, ami a baloldalról érkezett, akkor nekünk is ki kell. Köztük volt, aki vállalta az emigrációt vagy a börtönt” – emlékezett vissza Harrach a diktatórikus időkre.

Hidegen hagyják

Herényi Károly, az MDF frakcióvezető-helyettese tömörebben fogalmazott. Szavai szerint a pártja nem lép koalícióra a Gyurcsány Ferenc vezette kormánnyal és kívülről sem támogatják azt. „Ha elfogadható a törvényjavaslat, megszavazzuk, de nem állunk a kormány mögé” – szögezte le Herényi, aki szerint frakciótársait hidegen hagyja bármilyen megkeresés a baloldalról.

Kényes helyzetben van az SZDSZ. Gusztos Péter arra figyelmeztetett, hogy a liberálisok alapszabályában is szerepel, hogy egységesen szavaz a frakció, így nem várható, hogy bármelyik képviselőjüket eséllyel megkörnyékezze a kormány.

Politikai előnyök cserébe

Gyulai Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese szerint drága a kisebbségi kormányzás, hiszen minden egyes támogató szavazatért meg kell dolgoznia a kormánynak és valamit mindig fel kell ajánlania cserébe. „Lehet ez az ellenzéki módosító javaslatok elfogadása, vagy pozíciók, politikai előnyök ígérete” – mondta Gyulai.

A lehetséges támogatókkal kapcsolatban az elemző úgy vélekedett, hogy az MDF csak a saját mozgásterét szűkítené, ha együttműködne a kormánnyal, ahogy az SZDSZ is pont azzal tud kellő távolságot fenntartani a kormánnyal szemben, ha nem támogatja azt.

Alkudozni kell

Az elemző szerint minden ügyben külön kell megegyezni a többségi támogatásról, ráadásul szinte lehetetlen csendben alkut kötni, hiszen a kormány külső támogatása most nagyobb visszhanggal jár.

Gyulai azt is hangsúlyozta, hogy Gyurcsányéknak magával a szocialista frakcióval is egyezkedniük kell, ugyanis az MSZP-sek sem egységesen szavaznak mostanában.

plusz hat szavazat

A feles törvények elfogadásához a jelenlévő képviselők fele, plusz egy fő támogató szavazata kell. Ha minden képviselő bent van a Parlamentben, akkor 386-an vannak, igaz most az MSZP soraiból tartósan távol van a kórházban betegeskedő Horn Gyula és az autóbalesetet szenvedett Toller László. Nélkülük a szocialistáknak 188 szavazatuk van. Vagyis még hatot kell szerezniük az egy fős többséghez. A szabad demokraták 20-an vannak, az MDF-ben 11 ülnek, a Fidesz 139 képviselővel rendelkezik, míg a KDNP 23 fővel képviselteti magát az Országgyűlésben. Hárman függetlenként dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik