Belföld

Horváth reformál egy utolsót

admin
admin

2008. 04. 11. 17:29

Jelentős lépésekre készül a távozó egészségügyi miniszter: egyik intézkedésével a beteg költhetné el az általa választott egészségügyi intézményben a társadalombiztosítás reá szánt pénzét, a másikkal a hálapénzt terelné mederbe. A tervet az MSZP vezetése és Gyurcsány is támogatja, a Fidesz nem.

Nagyobb verseny, több szabadság és a jobb minőség a célja annak a két egészségügyi szolgáltatásról szóló jogszabály-tervezetnek, amelyek elkészültéről Horváth Ágnes szakminiszter pénteken számolt be a fővárosban a sajtó képviselőinek.

A beteg kapná a pénzt

Az egészségügyi miniszter közölte: az egyik jogszabály értelmében azt az elvet kívánják érvényesíteni, hogy az ellátások egy részénél ne az intézmény kapja a finanszírozást, hanem a biztosított beteg kapjon hozzájárulást az ellátásához. Ez azt jelenti, hogy a beteg dönthet, az ellátást hol veszi igénybe és a társadalombiztosítási támogatást oda vinné magával.

A tervezet értelmében az egészségbiztosítás által nyújtott támogatás annak az összegnek a 70 százaléka, amelyet az adott ellátásért a társadalombiztosítás fizet a közfinanszírozott szolgáltatónak.

Horváth Ágnes példaként azt hozta, hogy jelenleg egy hagyományos szülésért a társadalombiztosító közel 90 ezer forintot fizet a kórháznak. Ha ezentúl valaki úgy dönt, hogy magánkórházban hozza világra gyermekét, akkor ehhez a társadalombiztosító az új szabály értelmében 63 ezer forint támogatást nyújtana számla ellenében.

A miniszter elmondta, a javaslat nem növeli a tb kiadásait, s adott esetben még megtakarítást is eredményezhet. Előnyeként említette még, hogy ezáltal kiszűrhetők lennének a hamis elszámolások, a számlaadási fegyelem erősítése pedig hozzájárulhat a gazdaság fehérítéséhez.

Lépnének a korrupció ellen

A másik jogszabály-tervezett a miniszter a hálapénz elleni újabb lépésként aposztrofálta. Közölte, a jelenlegi szabályozás szerint ha a beteg a kórházban megválasztja orvosát, s ezzel eltér az intézmény működési rendjétől, akkor az ellátásért fizetett tb-támogatás 30 százalékát (legfeljebb 100 ezer forintot) a beteg, 70 százalékot az OEP fizeti.

Az elkészült jogszabály viszont azt javasolja, hogy orvosválasztás esetén a beteg továbbra is annak az összegnek a 30 százalékát fizesse részleges térítési díjként, amit az adott ellátásért az egészségbiztosító megtérít, de az OEP a szolgáltatónak nem az ellátás díjának 70, hanem 100 százalékát fizetné. A jogszabály azt is rögzíti, hogy a térítési díjból származó bevétel kétharmada a közreműködő dolgozókat, egyharmada pedig a kórházat illesse.

A miniszter szerint ez a többletbevétel érdekeltté teszi az intézmény vezetését abban, hogy az orvosválasztásért fizetett hálapénzt legális fizetéssé alakítsa. Horváth Ágnes elmondta azt is, mind a két javaslat élvezi az SZDSZ támogatását, s arról korábban az MSZP elnöksége és a kormányfő is pozitívan nyilatkozott.

Káoszt lát a Fidesz

A pénteki bejelentés is bizonyíték arra, hogy hatalmas káosz van a kormányban – reagált a Fidesz Horváth Ágnes által elmondottakra. Szijjártó Péter, a párt szóvivője sajtótájékoztatóján kiemelte: a Fidesz információi szerint Gyurcsány Ferenc azt kérte távozó minisztereitől, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek hosszú távra szólnak. Ehhez képest Horváth Ágnes ezen a héten legalább annyi döntést jelent be, mint mandátuma teljességében – vélekedett Szijjártó Péter.

Az ellenzéki pártszóvivő kijelentette: Horváth Ágnes egyetlen döntést jelenthetett volna be pénteken, mégpedig azt, hogy a kormány belátta hibáját, ő személyesen is, azt, hogy a kormány egészségpolitikáját az emberek megbuktatták és visszaadják az egészségügytől elvett pénzt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.