Belföld

Békésen oszlatták fel Tomcat csapatát

Komolyabb rendbontás nélkül vezette végig Tomcat jobboldali tüntetők egy csoportját a fél belvároson. A Hollán Ernő utcában kezdődött a tüntetés, ahol az antifasiszták demonstrációját erősítve Gyurcsány és Schröder is megjelent. Tomcaték ezt követően a Kossuth, majd a Szabadság térre vonultak, végül a Clark Ádám téren oszlatták fel őket a rendőrök.

Délután négykor kezdődött a tüntetés a Hollán Ernő utcai jegyirodánál. A több száz fős szélsőjobboldali tüntető körülbelül ugyanennyi antifasiszta ellendemonstrálóval állt szemben, két kordonnal és egy marék rendőrrel elválasztva.

A tüntetés mindkét oldalon békés volt, bár olykor a két oldal igyekezett túlkiabálni egymást. Az eseményen – az antifasiszták oldalán – Gyurcsány Ferenc is megjelent feleségével, Gerhard Schröder egykori német kancellár pedig beszédet is mondott.

A másik oldalon Polgár Tamás, azaz Tomcat jelent meg, aki bement a kordonnal elzárt részre, és – az egyébként nyitva tartó – jegyirodában jegyet vásárolt egy gárdista kíséretében.

A Kossuth tértől a Clarkig

Öt óra körül Tomcat vezetésével a szélsőjobboldali demonstrálók a Kossuth térre vonultak. Területfoglalási szándékukat egy órával az esemény előtt jelentették be, ezért a rendőrség azt elutasította. Tomcat azonban bejelentette: az este folyamán kilenc helyszínt járnak végig, hogy melyeket, azt azonban nem mondta el a rendőrök kicselezése végett.

A Hollán Ernő utcában fél hat-hat óra tájban már nem maradt demonstráló, egyik oldalon sem.

A Parlament elől Polgár Tamás vezetésével egy mintegy ötszáz fős tömeg vonult a Szabadság térre. Az MTV székháza előtt álló szovjet emlékműre páran felmásztak és ledobálták onnan a koszorúkat. A rendőrség közbelépett.

A Kossuth térről indultak - KÉPGARLÉIA!

A Kossuth térről indultak – KÉPGARLÉIA!

A némileg megfogyatkozott, ám még mindig terjedelmes tömeg ezt követően az Akadémia érintésével, a Lánchídon át a Clark Ádám térre tartott, azzal a szándékkal, hogy Budán át megközelítik az Erzsébet hidat.

Körbezárták és elvezették őket

Ez azonban nem sikerült, ugyanis amint átértek, a rendőrség körbezárta őket. A mintegy kétszáz fős tömeget a rendőrök igazoltatták, többeket – így Polgár Tamást és Budaházy Györgyöt is – előállítottak és elvezettek.

Pár tucat tüntető a csoportól leszakadva az Erzsébet híd pesti hídfőjénél várta a csoportot, ám helyettük őket is rendőrök vették körbe. Mindenkit igazoltattak itt is.

Este fél tízre mindkét helyszínen feloszlott a demonstráció, a forgalom ismét elindult.

Van egy képe, videója, fotója az eseményről? Töltse fel a FigyelőNet Tudósítójába!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik