Belföld

Nem ígér pluszpénzt az állam a BKV-nak

Nem ígért a jelenleginél több, illetve további konkrét támogatást az állam a BKV működéséhez - egyebek közt erről is szól az a Kiss Péter kancelláriaminiszter által aláírt levél, amely a főpolgármester és két helyettese múlt heti megkeresésére válaszol - értesült a távirati iroda.

Demszky Gábor, Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek múlt pénteki levelükben a pénzügyi, a gazdasági és a kancelláriaminiszternél szorgalmaztak ez évre 18,5 milliárd forintos plusz állami támogatást, ami 2010-ig évente az inflációval emelkedne.

A városvezetők egyebek közt kifogásolták, hogy az állami támogatások reálértéken évek óta csökkennek, s szorgalmazták a tanuló-nyugdíjas bérletek állami árkiegészítésének inflációkövető emelését, a gázolaj jövedéki adójának visszaigényelhetőségét és az olcsóbb villamosáram-vásárlási lehetőséget.

A pénzügyminiszter még hétfőn a parlamentben zárta ki a BKV további pénzügyi támogatásának lehetőségét. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig egy szerdai sajtónyilatkozatában egyértelműsítette ezt.

A kancelláriaminiszternek a város vezetőihez írt leveléből kiderül, hogy a BKV állami normatív támogatását nem kívánják emelni. Szerintük ugyanis a normatív támogatás mértéke megfelel az állam és a főváros között ez ügyben kötött 2003-as szerződésnek. A kancelláriaminiszter hangsúlyozta: készen állnak tárgyalni, hogy áttekintsék a BKV helyzetének javítása érdekében tehető erőfeszítéseket. Jelezte, hogy készek bemutatni a kormány lehetőségeit is.

Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója nem kívánt nyilatkozni ez ügyben. Csupán annyit jegyzett meg, hogy ismeretei szerint úton van a kancelláriaminiszter levele a Városházára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik