Belföld

Gyurcsány: az SZDSZ ötlete volt Horváth Ágnes kirúgása

Kóka János és Horn Gábor vetette fel elsőként Horváth Ágnes kirúgását - nyilatkozta az Indexnek adott interjújában Gyurcsány Ferenc. Horn Gábor némileg másképp emlékszik.

Az interjúban Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy a szombati bejelentése előtt, szerdán Kóka Jánossal és Horn Gáborral beszélt nyugodt körülmények között. Mint mondta, az nagyjából világos volt, hogy a pénztártörvény átalakítása az MSZP szerint elengedhetetlen, és ennek tartalmában jelentős vita van a két párt között.

„Miután a koalíciós egyeztetést erről befejeztük, bejöttünk ebbe a szobába négyen, Lendvai Ildikó volt a negyedik. Itt nem a mi szánkból, hanem a tárgyalópartnereink szájából hangzott el, hogy ebben a helyzetben az a legkevesebb, hogy Horváth Ágnesnek minden bizonnyal mennie kell. Sőt, azt is mondták, hogy egy ilyen helyzetben az SZDSZ-nek valószínűleg bele kell mennie egy tárcacserébe is. Ez többedszer jött elő, és reális alternatívaként emlegették, hogy inkább a koalíción kívül kell lenniük. Azt gondolom, ez világos beszéd” – jelentette ki az Indexnek nyilatkozva Gyurcsány Ferenc.

Az ATV Reggeli műsorában Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője másként emlékezett a kormányfővel folytatott informális beszélgetésre. Emlékei szerint ő vetette fel, hogy Horváth Ágnes lemond, ha az MSZP kihátrál az egészségbiztosítási törvény mögül.

„Azt mondtam, hogy ennek egyik lehetséges következménye a koalíció felbomlása” – mondta Horn Gábor a műsorban. Az ügyvivő közölte: azt is javasolta a miniszterelnöknek, hogy a koalíció kezdeményezzen népszavazást az egészségügyi törvényről. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc ezt nem tartotta jó ötletnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik