Belföld

Gyurcsány is tüntet és buzdít Tomcaték ellen

Gyurcsány Ferenc arra kéri a parlamenti pártok elnökeit, hogy az erkölcsi és politikai támogatáson túl személyes jelenlétükkel is támogassák az újfasisztákkal szembeni civil kezdeményezést, és ítéljék el egyértelműen a szélsőjobboldali eszméket valló és hirdető szervezeteket és személyeket.

„Meggyőződésem, hogy minden demokratikus erőnek egyöntetűen ki kell állnia a demokrácia, a polgárok szabadsága és biztonsága védelmében. A tétlenség és a hallgatás ebben a helyzetben mindennél beszédesebb és veszélyesebb” – fogalmazott levelében Gyurcsány Ferenc.

„Szélsőjobboldali radikálisok nemrégiben felgyújtottak egy üzletet arra hivatkozva, hogy az „magyarellenes”. Az ilyen és ehhez hasonló alávaló támadások a 20-as 30-as évek Magyarországát idézik: azt az időt, amikor a fasizmus egyre hangosabbá, egyre fenyegetőbbé vált, mielőtt vérbe borította volna egész Európát.

Minden szabadságszerető ember hálás lehet azoknak a civileknek, akik legutóbb bátor kiállással felemelték a szavukat az újfasiszták ellen, mert ezzel nemcsak néhány embert védtek meg, hanem a demokrácia mellett is hitet tettek. Hétfőn a demokraták voltak többen, de a szélsőjobboldali szervezetek péntekre újabb erődemonstrációt, „nemzeti seregszemlét” szerveznek ellenük-ellenünk” – áll a miniszterelnök levelében.

Az MSZP elnöke annak kapcsán írt levelet a parlamenti pártelnököknek, hogy péntekre tiltakozást szervez egy XIII. kerületi jegyirodánál Polgár Tamás, a Tomcat néven ismert blogger, de az akcióra válaszul az SZDSZ ellentüntetést szervez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik