Belföld

A gárda is vonul a jegyiroda elé

Szélsőséges szervezetek péntek délutánra újabb akciót terveznek a „magyargyűlölő jegyiroda" ellen. A BRFK-n bejelentettek egy ellentüntetést is. Közben a Nemzeti Nyomozó Iroda magához vonta a nyomozást a Molotov-koktélos támadás ügyében.

Miután a magát a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szélsőséges szervezet magára vállalta az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában lévő Broadway jegyiroda ellen végrehajtott Molotov-koktélos támadást, az ügyben rongálásért elrendelt nyomozást átvette a BRFK-tól a Nemzeti Nyomozó Iroda. Mint ismert, ez a szervezet vállalta magára Csintalan Sándor megveretését és azt is, hogy több politikus otthonára Molotov-koktélt dobtak.

A jegyiroda elleni támadás hátterében egy, főleg jobboldali internetes oldalakon terjedő fogyasztóvédelmi panasz áll, amelyben egy fiatal nő azt állította: amikor jegyet szeretett volna vásárolni a „hazafias zenét játszó” Hungarica együttes koncertjére, az eladó azzal utasította vissza a kérését, hogy „vegye meg máshol a fasiszta jegyeit”, majd kidobták az irodából.

Az első akción mintegy harminc jobboldali volt (Fotó: Gábti András)

Az első akción mintegy harminc jobboldali volt
(Fotó: Gáti András)

A jegyirodában erre másképp emlékeznek. Szerintük kiszolgálták a lányt, aki azonban felkapta a vizet, amikor közölték vele, hogy kezelési költségként száz forintot számolnak fel. Ezután sértegette az eladót, majd beírt a panaszkönyvbe. Az eset nagy vihart kavart a szélsőjobboldali portálokon. Április elsejére virradóra ismeretlenek Molotov-koktélt hajítottak a Broadwaybe. Több bútor és számítógép is megsemmisült. A következő támadás végrehajtói a rendőrök karjaiba rohantak, elfogták őket.

Csatlakozik a Jobbik és a Magyar Gárda

Hétfőn a botrányairól ismert blogger, Polgár Tamás (Tomcat) flashmobot, villámcsődületet hirdetett. Felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az április elsejére szervezett akciót ellentüntetők „nácik, haza!” és hasonló jelszavakat skandálva megzavarták. Az amúgy szintén be nem jelentett ellentüntetésen több liberális és baloldali szimpatizáns is részt vett. A rendőrség feloszlatta a demonstrációt.

Péntekre újabb akciót terveznek a „magyargyűlölő jegyiroda” ellen, amelyhez Tomcat közlése szerint csatlakozott a Jobbik, a Magyar Gárda, a Magyarok Világszövetsége budapesti szervezete, a Toroczkai László vezette 64 Vármegye Mozgalom, a Kossuth tériek és más ismert jobboldali és szélsőjobboldali szervezetek.

A rendőrség szerda délután egyeztetett a megmozdulás szervezőivel. A BRFK – törvényes tiltó ok nem lévén – várhatóan tudomásul veszi, és biztosítja a megmozdulást. Aznapra egy magánszemély is demonstrációt jelentett be a helyszínre, „a demokráciáért, hazánkért, ahol nem lehetséges, hogy a többséget megfélemlítse egy agresszív kisebbség”, így várhatóan ismét ott lesznek a fejlemények ellen tiltakozó erők is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik