Belföld

Egész napos BKV-sztrájk lesz

Egész napos sztrájkot terveznek a BKV-szakszervezetek jövő hét péntekre. A hírt a közlekedési vállalat közleményben erősítette meg.

Szerdán a paraméterkönyv tervezetéről tárgyalt a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek. A megbeszélésen a szakszervezetek bejelentették, hogy 24 órás – pénteken nulla órától éjfélig tartó – teljes munkabeszüntetésre készülnek a jövő hét végén.

A szakszervezetek szerint nem biztosították a közlekedési vállalat jövőjét, tartanak attól, hogy elkezdődik a vállalat felaprózása, a munkafolyamatok kiszervezése, a telephelyek bezárása és az ezzel összefüggő leépítés. Tiltakoznak a járatritkítási tervezet ellen is, elsősorban azért, mert – az előzetes ígéretekkel ellentétben – a munkáltató nem vonta be őket annak kidolgozásába. A szakszervezetek szerint a vállalat gazdasági állapota a „huszonnegyedik” órában van, ezért nem lehet tovább halogatni a finanszírozás megoldását.

Hétfőn megbénult a forgalom a sztrájk miatt - GALÉRIA

Hétfőn megbénult a forgalom a sztrájk miatt – GALÉRIA

A BKV Zrt. értetlenül áll az újabb sztrájkbejelentés előtt, hiszen a társaság vezetése a saját hatáskörébe tartozó kérdésekben már a korábbi tárgyalások során is számos engedményt tett – áll a társaság közleményében. Például visszavonta a csoportos létszámleépítésre vonatkozó tervét, ígéretet tett arra, hogy a Paraméterkönyv kapcsán nem lesz telephelybezárás, újabb tájékoztatókat szervezett a Paraméterkönyvben tervezett változásokról az érdekképviseletek részére. A szakszervezeti vezetők azonban mindezeket figyelmen kívül hagyták, a finanszírozási problémákkal kapcsolatos – az elmúlt heti tárgyalásokon éppen általuk kért – konkrét lépések megtételére pedig nem hagytak időt. A teljesíthetetlen követelések is inkább azt mutatják, hogy a szakszervezetek célja a sztrájk, az erőfitogtatás, és nem a mindenki számára fontos kérdések közös megoldása – írja a BKV.

Az egyeztető tárgyalások április 11-én, pénteken, reggel 8.00 órakor folytatódnak.

A BKV-szakszervezetek hétfőn üzemkezdettől délután 13.00 óráig tartottak munkabeszüntetést, a sztrájk alatt a normális szolgáltatás mértékének csak hét százaléka üzemelt. Demszky Gábor főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem tudja tovább növelni a BKV-nak nyújtott támogatását, a vállalat pedig az utasok biztonságának veszélyeztetése nélkül nem tud többet megtakarítani.

Ezért a fővárosban keletkező személyi jövedelemadóból a jelenlegi 1,2 százaléknál jóval nagyobb részesedést, a BKV évek óta változatlan állami támogatásának növelését, valamint 18,5 milliárd forint idei, plusz állami forrást sürgetett a főpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik