Belföld

Hiller helyettesíti Horváth Ágnest

Az MSZP visszatér a 2005-ben elfogadott 21 lépés egészségügyi programjához, a távozó Horváth Ágnes egészségügyi minisztert átmenetileg az oktatási miniszter, Hiller István helyettesíti – tudta meg a Világgazdaság az MSZP-frakció vasárnapi ülésén.

A 21 lépés alapján fogalmazta meg a gyógyítóágazat legfontosabb teendőit a szocialisták egészségügyi munkacsoportja, a részletek kidolgozása folyamatban van. A célok között szerepel még az intézményrendszer átalakítása, annak finanszírozása és a népegészségügyi program megerősítése.

Az MSZP-frakció vasárnapi állásfoglalásában az OEP további erősítését, ellenőrző szerepének kiszélesítését is deklarálták. A testület döntött továbbá a házi szakápolás és a hospice-ellátás rendszerének továbbfejlesztéséről is. Fölgyorsítják a háziorvosi hálózat finanszírozásának átalakítását, a jelenlegi kártyapénz ugyanis nem ösztönöz eléggé a praxishoz tartozók ápolására. Márpedig ebből származik a tb-bevételek mintegy 80 százaléka. Tervek szerint hamarosan teljesítményelvű érdekeltséget vezetnek be a háziorvosok körében is.

Az ellenzék által is régóta támogatott népegészségügyi program végrehajtását is felgyorsítják, ennek részeként, ahol ez lehetséges, sürgősen új kompetenciákat adnak a szakdolgozóknak, például bizonyos szűrővizsgálatok elvégzését bíznák rájuk. Megszervezik a településeken a szűréseket, új finanszírozást dolgoznak ki a mobil szűrőállomások anyagi ösztönzésére. Szerepel a programban a koordinált alkohol- és drogprevenciós hálózat kiépítése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik