Belföld

Gyurcsány most sajátjait menesztené

A jelenlegi helyzetben az MSZP elnökségének az a dolga, hogy felajánlja lemondását a párt kongresszusának, de Gyurcsány Ferenc elfogadta, hogy a testületnek más a véleménye. A kormányfő a tv2-nek adott interjújában ezt azzal indokolta, hogy a legfőbb vezető testülete a koalíciós kormányzásban való részvételre adott nekik felhatalmazást. Szerinte, ha új szakasz jön, egypárti kormányzás, akkor meg kellene kérdezni a tagságtól, nem akarnak-e mást, másként.

Kell, hogy értse az MSZP, az én személyem nem tabukérdés. Annak kell vezetnie a szocialista pártot, akiben a legtöbb esélyt látják, hogy ezt sikerrel csinálja – közölte.

Sajtóhírek szerint a kormányfő az MSZP hétvégi elnökségi ülésén felajánlotta lemondását a pártelnöki posztról és teljes tisztújítást javasolt, de az elnökség ezt nem támogatta.

Gyurcsány Ferenc közölte: akkor távozna, ha a pártja erre kérné vagy, ha úgy érezné, a körülmények figyelembe vételével túl sok kompromisszumra kényszerülne. Az MSZP elnöke hangsúlyozta: neki erős a legitimációja, ezt nem kell kéthetente, havonta megerősíteni. Szerinte az elnökség ezt azért sem akarta, mert félt például attól a téves értelmezéstől, hogy “bizonytalankodásból” ajánlják fel a lemondásukat.

Arra a felvetésre, hogy miért tudott most miniszterelnök maradni, úgy reagált, azt érzi, hogy minden gond, baj, erény, eredmény mellett azt gondolják, neki van a legtöbb esélye ezt a politikát sikerre vinni.

A kormányfő saját elmondása szerint már korábban tudta, hogy az SZDSZ ki fog lépni a koalícióból, erről maguk a szabaddemokraták beszéltek neki. Az viszont meglepte, hogy ezt éppen a múlt héten jelentették be. Meglátása szerint 2010-ig működhet a kisebbségi kormány.

Spekulációnak nevezte, hogy az MSZDP szakítani akarna az MSZP-vel. Beszámolt arról, hogy hétfőn egyeztetett a párt elnökével, Kapolyi Lászlóval, és abban maradtak, úgy kell támogatniuk egymást, hogy fel se merüljön, hogy az MSZDP az MSZP rovására akarna erősödni. Ennek érdekében – mint mondta – a szociáldemokraták alapszabályt is módosítanak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik