Belföld

Az egyházi iskola ellen tüntetnek Tatán

A szülők és tanárok nem hajlandóak elfogadni, hogy Tata jó nevű, nagy múltra visszatekintő gimnáziuma a katolikus egyház kezébe kerüljön. Az önkormányzat így mentené meg az intézményt az integrációtól, ekkor ugyanis a fenntartás költségeit az államnak kéne állnia.

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés tárgyalásokat kezdett a Szeged-Csanádi Egyházmegyével arról, hogy a jövőben a tatai Eötvös József Gimnázium egyházi fenntartásúvá váljon. Így a kiegészítő egyházi normatívának köszönhetően (azaz az állam teljes egészében finanszírozná a működést) az intézmény elkerülheti az integrációt, megmaradhat a kéttannyelvű oktatás és a kollégium, valamint újra beindulhatna az Arany János Tehetséggondozó Program.

„Ilyen módon stabilan gazdálkodhatna az intézmény és megmaradnának a munkahelyek” – mondta Völner Pál, a megyei önkormányzat elnöke a FigyelőNetnek. Hozzátette: mindenképpen átalakítják a megyei kézben lévő intézményrendszert, mert nem engedhető meg, hogy még egyszer egymilliárdos működési hiányt halmozzanak fel.

A szülők nem akarnak egyházi iskolát

A megyei közgyűlés bejelentése óriási felháborodást váltott ki a tanárok és a szülők körében, amiért az ő megkérdezésük nélkül kezdődtek el a tárgyalások a gimnázium jövőjéről.

A tantestület közleményt adott ki az ügy kapcsán, amelyben többek között ez áll: „A katolikus intézmény létesítése – az egyre bővülő református gimnázium mellett – azzal járna, hogy Tata városának és vonzáskörzetének lakóit megfosztják attól, hogy a gyerekeket felekezeti érdektől függetlenül, helyi önkormányzat által üzemeltetett gimnáziumba járassák.”

A céljuk továbbra is az, hogy az ott élők jó színvonalon működő és világnézetileg el nem kötelezett tanintézményt választhassanak.

A képviselő az önkormányzat ellen

Az ügyet múlt héten a Parlamentben is tárgyalták. Tatai-Tóth András szocialista képviselő felszólalásában kiemelte: „A megyei elnök így akar megszabadulni attól a törvényben előírt kötelezettségétől, amely a középfokú oktatás tekintetében a megyei önkormányzatokat terheli és egyúttal ezt a terhet a központi költségvetésre kívánja visszahárítani.”

A tatai Eötvös József Gimnázium (Forrás: eotvos-tata.sulinet.hu)

A tatai Eötvös József Gimnázium (Forrás: eotvos-tata.sulinet.hu)

A honatya úgy látja, országos jelentőségű az átadás ügye, mert olyan gyakorlatot indíthat meg, amely alapjaiban sértheti Magyarországon a lelkiismereti és vallásszabadságot, megronthatja a magyar állam és az egyházak kapcsolatrendszerét, és indokolatlan feszültséget gerjeszt az érintett iskolában tanuló diákok, szüleik, a tanárok és az egyházak között.

Jó nevű középiskola

A tatai gimnáziumot 1765-ben alapították és az 1948-as államosításig a piaristáké volt. 1998-ban a piaristák pénzbeli kárpótlást kértek az ingatlanokért, amelyek így a tatai önkormányzat tulajdonába kerültek. Az iskola egyébként igen jó nevű, egy az utóbbi években végzett felmérés szerint a csaknem négyszáz gimnáziumból a nyolcvanharmadik helyen áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik