Belföld

Csak Ujhelyi engedné el Gyurcsányt

Felajánlotta lemondását a pártelnöki posztról Gyurcsány Ferenc a szocialisták hétvégi elnökségi ülésén. Felvetését csak Ujhelyi István alelnök támogatta, a többiek nem akarják „bedobni a törülközőt” – értesült a Népszabadság.

Nem volt feszültségmentes az egyeztetés, amelyen vasárnap este megerősítette a pártelnök-miniszterelnököt az MSZP elnöksége és frakciója. A lap szerint Gyurcsány Ferenc expozéjában azt mondta, hogy a párt rossz helyzetben van, s jelen állapotában alkalmatlan arra, hogy „nekimenjen egy választásnak”. Gyurcsány alternatívaként egy programadó pártértekezletet ajánlott, illetve azt, hogy lemond pártelnöki posztjáról, és erre kérte a teljes pártelnökséget is.

Gyurcsány azt is világossá tette: kész visszavonulni, és vele csakis akkor folytatható a kormányzás, ha a reformok útján maradnak. Igaz, a reformok mérsékeltebbek lesznek, mint a koalíciós forgatókönyv szerint lennének. Ujhelyi István, aki elsőként szólt hozzá a kormányfő felvetéséhez, arról beszélt, hogy a vívódásoknak véget kell vetni, s ha ehhez egy tisztújítás nyitná meg az utat, akkor ideje mindenkinek kitenni a kártyáit és megmérettetnie magát.

Ujhelyi egyedül maradt véleményével, az elnökség többi tagja elutasította a rendkívüli tisztújítás és a pártfunkciókból való önkéntes lemondás ötletét. Azzal érveltek, hogy válsághelyzetben nincs jó üzenete annak, ha az MSZP vezérkara „bedobja a törülközőt”, ráadásul a tisztújítás adta legitimáció kevés. Gyurcsány ugyanis várhatóan egyedüli jelölt lenne a pártelnöki posztra, a „talpasok” pedig bizonyosan megszavazzák, de ez nem jelentene valódi megerősítést.

Mindennek ismeretében tisztújító kongresszus nem várható, sokkal inkább egy programadó pártértekezlet, amely az önálló kormány menetrendjét és céljait vitatja és szavazza meg. Ezt is javasolta alternatívaként a pártelnök. A lap forrásai szerint ez a forgatókönyv csak akkor érvényes, ha Gyurcsány nem megy szembe az elnökség véleményével és – mint ahogy korábban is tett egyeztetés nélküli bejelentéseket – nem jelenti be pártelnöki lemondását. Ez ugyanis automatikusan tisztújítást jelentene.

A múlt hét végi tanácskozás eredménye tehát az, hogy Gyurcsányt megerősítették a posztján, és a párt egyértelművé tette: a reformok útján halad tovább, a jelenlegi kormányfővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik