Belföld

Vadházasságot kötne az MSZP?

Az MSZP-nek se pénze, se ideje nincs újabb nagyívű programokra, a szocialisták írásos együttműködési megállapodást kötnének a liberálisokkal. A koalíció csak felülről hasad, önkormányzati szinten nem, és teljes a Gyurcsányba vetett bizalom – írta a Népszabadság.

Szigorú biztonsági intézkedések és zárt ajtók mögött tanácskozott vasárnap délután az MSZP elnöksége, majd a frakció. Mindkét tanácskozáson jelen volt Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök. Az elnökségi ülésen heves, de kulturált vita alakult ki az „önálló baloldali kormányzásról”, illetve az SZDSZ-szel való további együttműködésről. Úgy tudni, a kormánytagok közt sem alakult ki egységes vélemény arról, miként lehet majd az eddig is kényes reformok, illetve napi politikai ügyek mellé állítani a liberális frakciót. A tanácskozáson az volt a leginkább „életképesnek tűnő” elképzelés, hogy a koalíció csak felülről hasad – önkormányzati szinten nem.

Az MSZP vasárnapi elnökségi, majd frakcióülésén arról is szó esett, hogy a kormány következő két évének sikere elsősorban a Munka, Tudás, Tulajdon programon (MTT) múlik. „Az egészségügyi reformból már nehézkesen jövünk ki, ezért ezekre kell koncentrálni, ezekbe kell kapaszkodni. Se pénz, se idő újabb, nagy ívű programokra. Értelmük sem lenne a bizalmi deficit miatt” – mondta a lapnak az egyik elnökségi tag. A szocialista párt felső vezetése arra törekszik, hogy valamiféle írásos együttműködési megállapodást kössenek a liberálisokkal. Bizonyos reformkérdésekben – adócsökkentés, MTT-program – előre kikötik, hogy az SZDSZ mit és miként támogat.

„El kell kerülni a meglepetéseket, elhasalásokat már nem engedhetünk meg magunknak. Olyasmi lenne jó, mint egy házassági szerződés, csak épp vadházasságban” – mondta egy elnökségi tag. Az este tíz óra után véget érő frakcióülésen értesüléseink szerint Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy ha nem tetszik a politikája, elmegy, de a frakció összezárt mögötte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik