Belföld

Sztrájk: messze a megegyezés

Egyelőre távolinak látszik a megegyezés a BKV-dolgozók és a cégvezetés között. A vasutasok sem jutottak közelebb a követeléseik teljesüléséhez, igaz, ők már felvették a munkát.

Bár a BKV járatai nem járnak, a cég székházában folyamatosan készülnek a további egyeztetésekre. Úgy tudjuk, hétfő délután ötkor újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, igaz a megegyezés még nincs közel. A szakszervezetek ugyanis nem bíznak abban, hogy a BKV újabb segítséget kap a kormánytól vagy a fővárostól.

A fővárosi közlekedési dolgozók elvárásai szerint a BKV vezetésének vissza kellene vonni a járatritkításokat tartalmazó paraméterkönyvet, írásos garancia kellene a kormány jövőbeni támogatásáról. Ezen túl azt is kérik a cégvezetéstől, hogy vonják vissza az elbocsátási csomagot.

Ez utóbbira hajlandó lenne a BKV, a többi elvárást azonban túlzónak tartják az Akácfa utcában. A megállapodásért cserébe viszont azt kérik a szakszervezetektől, hogy 2008-ra hirdessenek sztrájkmoratóriumot.

A vasutassztrájk ugyan befejeződött, ám megállapodásról ebben az esetben sem számolhatunk be. A Gaskó István vezette szakszervezet követeléseit ugyanis egyelőre képtelen teljesíteni a MÁV és az állam.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezeténél ugyanis egységesen 6,9 százalékos béremelést akarnak minden MÁV-dolgozónak, ezen felül további tízszázalékos emelést azoknak, akik a MÁV-tól kiszervezett társaságoknál dolgoznak.

A vasutasok még várnának egyszeri 250 ezer forintot a MÁV Cargo eladása miatt, valamint azt kérik, hogy ne szüntessenek meg 38 szárnyvonalat. Délután további egyeztetések várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik