Belföld

A szocialisták nem módosítanák a sztrájktörvényt

Csak az Országos Érdekegyeztető Tanácson (OÉT) született megállapodás alapján lehetne módosítani a sztrájktörvényt - mondta Filló Pál, az MSZP szakpolitikusa; a képviselő szerint pártja nem kezdeményezi a jogszabály módosítását.

A napi helyzet alapján nem szabad módosítani a törvényt, ez nagyon súlyos politikai hiba lenne – közölte a szocialista országgyűlési képviselő.

Filló Pál elmondta: nem hiszi, hogy a sztrájktörvény módosítását egy politikai pártnak kellene elindítania. Hozzátette: egy ilyen jogszabályt csak úgy lehetne módosítani, ha kikérik az OÉT véleményét, és a politikai erők is megállapodnak róla.

Szerinte a jogszabály kapcsán számos kérdés van, amiben együtt kellene gondolkodni. Megjegyezte: valóban súlyos a dolog, hiszen hosszabb távon az országnak komoly gazdasági problémákat okozhat egy közlekedési sztrájk.

Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén időről időre szóba kerül a sztrájktörvény módosítása.

A munkaadók többek között módosítanák a jogszabály elégséges szolgáltatásokra vonatkozó passzusait, pontosabban határoznák meg a rendelkezéseket. A munkavállalók azonban megfelelőnek tartják a jelenlegi szabályozást.

A kormány hajlik a jogszabály felülvizsgálatára, de csak akkor, ha a szociális partnerek megállapodnak róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik