Belföld

Megbénult az ország

Hétfő hajnaltól nem járnak a BKV járművei Budapesten. A MÁV is sztrájkol. Az autóforgalom a szokásosnál erősebb, de egyelőre zavartalan a fővárosban. Minden BKV-dolgozó sztrájkba lépett, a szolgáltatás mértéke mintegy két százaléka a normálisnak. A vonatközlekedés kiszámíthatatlan.

Kevesen várakoznak Budapest főbb csomópontjain a tömegközlekedési járatokra hétfőn kora reggel; az autóforgalom egyelőre zavartalan a városban. A fővárosiak úgy jutnak be munkahelyükre, ahogy tudnak: sokan a taxit választják, ám az előrendelések miatt nehéz szabad kocsit kapni. A taxitársaságok vonalai folyamatosan foglaltak.

Több helyen munkatársak egymással egyeztetve közös autóval mennek, de van, aki stoppol, lapunk munkatársát például a kaszásdűlői HÉV-megállónál szólították le.

Sokan gyalog vagy kerékpárral indultak dolgozni vagy iskolába. Budapesten három iskola rendelt el tanítási szünetet, a többi intézményben lesz oktatás, ám a késésért vagy hiányzásért nem jár büntetés.

Kezdődik a dugó

A FigyelőNet munkatársainak tapasztalatai szerint erősebb a forgalom a fővárosban, mint az ilyenkor szokásos. Balesetről egyelőre nem érkezett hír.

Torlódás alakult ki a Budapestre bevezető utakon, az M3-as, M7-es és M1-es autópályák bevezető szakaszán. Mindkét irányban araszolnak az autók a Szerémi úton, a Budaörsi úton, lépésben lehet haladni a Margit hídon és a Nagykörút mindkét oldalán.

A hidakon, a Szentendrei, a Soroksári és a Budaörsi úton nagyon erős a forgalom, a Szerémi úton mindkét irányban zsúfoltság van. A Nagykörúton mindkét irányban teljes hosszban egybefüggő a kocsisor – közölte a Fővinform.

Tekintse meg képgalériánkat a sztrájk hatására beduguló fővárosról! (Fotók: Gáti András)

Tekintse meg képgalériánkat a sztrájk hatására beduguló fővárosról! (Fotók: Gáti András)


Lapunk tudósítója szerint Budán az október 23-a úton végig áll a forgalom, csakúgy, mint a Petőfi hídon. A Gellért téren és a Bartók Béla úton viszont zavartalan a közlekedés. Sok a biciklista, az autókban pedig rendszerint többen ülek.

A budai alsórakpart jól halad, a pesti észak felé akadozik, dél felé megy.

Még nincs káosz

Lapunk helyszíni tudósítója szerint a belvárosban még nincs káosz, a forgalom átlagos, valamivel több a gyalogos. A metróhoz elvétve téved le valaki, jórészt külföldiek.

A Blaha Lujza térnél a körút kezd beállni.

Senki sem vár a BKV-ra

Az MTI tapasztalatai szerint a Moszkva téren csak egy ember várakozott egy céges járatra. A hangosbemondóban gyakran tájékoztatják az embereket, hogy “sztrájk miatt semmi sem közlekedik 13 óráig.” A téren mintegy 12 rendőr igazoltat. Az autóforgalomban nincs fennakadás.

A Boráros téren senki sem várt sem a HÉV-re, sem a buszra, sem a villamosra; az autóforgalom itt kisebb volt, mint az ilyenkor megszokott.

A távirati iroda munkatársai azt tapasztalták, hogy a BKV éjszakai buszjáratai közlekedtek; a közlekedési vállalatnál működő szakszervezetek a hajnali – 4 óra 30 perckor kezdődő – műszakkezdéstől 13 óráig hirdettek sztrájkot. Fél öt után már egyetlen buszt, villamost nem lehetett látni.

A Nyugati téren sok ember várakozott a 4-es és a 6-os villamos megállójában, az éjszakai buszra is többen vártak. A metróhoz nem lehetett lejutni, mert zárva volt; a lejáratot elzáró rácsra azt írták: “Sztrájk miatt a metró utasokat nem szállít”
Az autóforgalom jelentős volt a Nyugati pályaudvar környékén.
A fővárosba bevezető utakon a megszokottnál alig valamivel erősebb volt a forgalom, a városban viszont a szokottnál jóval több taxi közlekedett.

Pár járat közlekedik

Jelenleg a fővárosi tömegközlekedés mértéke csak két százaléka a normális üzemnek – közölte Gulyás Attila, a Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy a gödöllői HÉV-vonalon hat szerelvény közlekedik, a Hungária kocsiszínből pedig mintegy nyolc villamos munkába állt, és ezekhez csatlakozott “néhány” autóbusz is. A metró és a troli jelenleg áll – tette hozzá.

A sztrájk alatt normális menetrend szerint közlekedik a főként Budafokon és a XI. kerületben üzemelő 150-es, a 14 és 114-es, a 41-es és 41 gyors, a 250-es, az 50-es, az 58-as, a 13-113-113A, a 30-as és a 87-87A-187 jelzésű autóbusz.
A hétköznapi menetrend szerint járnak majd a IV., XIV. és a XVII. kerületben közlekedő 88-as, 120-as, 147-es, 170-es gyors jelzésű buszok.

Információink szerint az egyes villamos vonalán is jár három szerelvény.

A gödöllői HÉV vonalán egy szerelvény jár

A Gödöllői HÉV vonalán egy szerelvény elindult, 4-5 busz és 8 villamos szintén elhagyta a telephelyeket – közölte Gulyás Attila.

Elmondta, mivel számítani lehet arra, hogy jelentősen megnövekszik az autóforgalom a fővárosban, akár dugó is lehet, ezért “várhatóan a kereszteződésekben megakad a villamosforgalom.”

Az Őrs vezér terén mintegy tízen várakoznak az éjszakai busz megállójában. A Gödöllői HÉV a végállomáson áll; a digitális kiírás szerint 6 órakor indul visszafelé, de utas egyáltalán nincs rajta.

A tűzoltók és mentők túlóráznak

A tűzoltóság és a mentők ügyeletesei közölték az MTI-vel, hogy addig nem mennek haza, amíg váltótársaik meg nem érkeznek.
A BKV Zrt. két alvállalkozója – a Nógrád Volán és a VT Transman – a hétfői sztrájk alatt is zavartalanul üzemelteti járatait.

Több iskolában tanítási szünet van (Fotó: Gáti András)

Több iskolában tanítási szünet van (Fotó: Gáti András)

Minden BKV-s sztrájkol

Mindenki beérkezett a munkatársak közül, a nagy többség sztrájkol – mutatott rá a szakszervezeti vezető, aki hozzátette, hogy a BKV Zrt. alvállalkozóival együtt sem éri el a szolgáltatás mértéke a hét százalékot. Ez alatta van a szakszervezetek korábbi, 10 százalékos ajánlatának, ami az elmaradt megegyezés miatt viszont már nincs érvényben – mondta Gulyás Attila.

Hozzátette: a járművezetők, forgalomirányítók és a műszakiak 99 százaléka sztrájkol. A VTDSZSZ elnökhelyettese elmondta: “jelenleg nincs olyan munkavállaló a BKV-nál, aki felvenné a munkát. Ez vonatkozik a HÉV-re, a buszra, a trolibuszra és a metróra egyaránt, jelenleg majdnem minden áll” – tette hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint a dolgozók sorban érkeznek a munkahelyre és sorban jelentenek sztrájkot. Eddig összesen három darab 1-es jelzésű villamos hagyta el a Baross kocsiszínt – tette hozzá.

A metrónál mintegy négyszázan csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, az óbudai, a Kilián és a troli buszgarázsokból – telephelyenként mintegy nyolcvannak kellene már üzemelnie – eddig egyetlen busz sem állt ki – mutatott rá Gulyás Attila.

Az elnökhelyettes szerint a sztrájkolók nagyon fegyelmezettek.
Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke elmondta, hogy az első – nappali műszakban dolgozó – buszvezetők “félreálltak”, még egyetlen jármű sem hagyta el a telephelyet, amelynek hétfőn 290 buszt kellene kiadnia.

“Áll a forgalom” a kelenföldi autóbusz telephelyen is, amelynek 270 buszt kellene indítania hétfőn – közölte Bartha Pál, a Fürst Autóbusz Szakszervezet elnöke, aki hozzátette, hogy eddig mintegy hatvanan csatlakoztak a sztrájkhoz.

A járatritkítás ellen sztrájkolnak

A szakszervezetek a vasárnapi tárgyaláson elutasították a BKV Zrt. vezetőségének megállapodás-tervezetét, amelyben a cég engedményeket tett volna. Az érdekképviseletek azért sztrájkolnak, mert nem teljesült az a követelésük: garantálja a BKV vezetősége, hogy tárgyalásokat kezdeményez a főváros és az állam képviselőivel a társaság anyagi problémáinak megoldása érdekében.

A szakszervezetek a munkabeszüntetéssel tiltakoznak a tervezett csoportos létszámleépítés és járatritkítások ellen.

A sztrájk hétfő délután egy óráig tart majd.

—-Kiszámíthatatlan a vonatközlekedés—-

A hétfőn 0 órától elkezdődött VDSzSz Szolidaritás sztrájk miatt a vonatok közlekedése kiszámíthatatlan, kényszerű késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. A nemzetközi vonatok közlekedése sem garantált – áll a MÁV Zrt. lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A hétfő hajnali vasúti helyzetkép azt mutatja, hogy főként a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz Szolidaritás) jegyvizsgáló és kocsivizsgáló dolgozóinak többsége, illetve a forgalmi dolgozók egy része sztrájkol.

A mozdonyvezetők dolgoznak, mint ahogy a forgalomirányítók többsége is felveszi a munkát. Az előzetes felmérés azt mutatja, hogy többen vannak azok, akik felveszik a munkát, így akár a vonatok 65-70 százaléka is közlekedhet.

A Keletiből nem indulnak vonatok

Budapest Déli pályaudvar és a Nyugati fogadja és indítja majd a vonatokat, viszont a Keleti pályaudvarra nem mennek be a vonatok, a szerelvények Rákosig közlekednek, illetve onnan is indulnak.

A Budapest-Vác közötti vonalon járnak majd a vonatok egy-két óránként, illetve az esztergomi vonalon is. A Rákospalota-Újpest-Veresegyház, illetve a Hatvan-Salgótarján vonalon nem lesz vasúti közlekedés, a VDSzSz sztrájk miatt.

Szegeden sztrájkolnak. Szeged és Kiskundorozsma között vonatpótló buszok, Kiskundorozsmától vonatok szállítják az utasokat. Kaposváron és Gyékényes között akadozhat a közlekedés.

Záhony, Miskolc, Nyíregyháza, Mátészalka környékén is működik a vasút. Szombathelyen és Pécs térségében is megteremtődhetnek a vasúti közlekedés feltételei.

A GYSEV vonalain közlekednek a vonatok

Közlekednek a vonatok a GYSEV Zrt. Győr-Sopron, Sopron-Szombathely és Szombathely-Szentgotthárd vonalain 2008. április 7-én a sztrájk ideje alatt is – áll a MÁV közleményében. A Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete által határozatlan időre meghirdetett országos sztrájk miatt azonban módosul a vasúttársaság által közlekedtetett vonatok menetrendje.

A Győr-Sopron vonalon a megszokottól eltérően a vonatok Győr-GYSEV állomásról (Győr, Pápai út 1.) indulnak menetrend szerint, valamint oda érkeznek; az InterCity vonatok pedig a MÁV vonalait érintő sztrájk miatt nem közlekednek. A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról – Acsád, valamint Ják-Balogunyom – vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

Az országos sztrájk miatt a nap folyamán késésekre lehet számítani – hívja fel a figyelmet a vasúttársaság.

Szeged nem indít, nem fogad, Szombathely igen

A személyszállító vonatok több mint 90 százaléka elindult hétfőn reggel Szombathelyről, utasok azonban alig voltak – tájékoztatta az MTI-t Fábián Kálmán, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) területi vezetője.

Szegeden azonban az éjszakai műszakban dolgozó vasutasok 70 százaléka nem vette fel a munkát, így a csongrádi állomás nem indít és nem fogad vonatot – mondta Veréb Olga, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) helyi ügyvivője.

A főváros felé a kiskundorozsmai, Békéscsaba irányába pedig Szeged-Rókus állomásról indulnak szerelvények – tette hozzá.
Hétfőn reggel a szegedi pályaudvar szinte kihalt volt, az információs táblák sem működtek, s a büfé sem nyitott ki. Az épület előtt csupán néhány ember várt arra, hogy vonatpótló autóbusszal eljusson Kiskundorozsmára, majd onnan Budapestre.

Észak-Magyarországon motorkocsik járnak

Miskolc központi pályaudvara, a Tiszai indít és fogad is úgynevezett Bz típusú motorkocsikat, amelyek a kora reggeli órákban zsúfoltan érkezetek, ám meglehetősen üresen indultak vissza.

Mivel a motorkocsik közlekedéséhez nem kell kocsivizsgáló, ezért indulhatnak Ózdra, Szerencsre, Füzesabonyba, Hidasnémetibe, és jöhetnek onnan vissza, igaz, általában kiszámíthatatlan menetrend szerint.

A térségben – Miskolc, Eger, Vámosgyörk, Szerencs környékén – egyébként valamennyi kocsivizsgáló sztrájkol, a forgalmi szolgálattevőket viszont hajnali 4 és 5 óra között mindenhol leváltották. Helyükre főnökök, főnök-helyettesek, illetve olyanok álltak, akik elfogadták a vasúttársaság által felajánlott 5 ezer forintot – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A Tiszai pályaudvaron néhány tucat utas volt reggel, egy-két pénztár, valamint az információs ablak volt nyitva.

A Volán mentesít

A szokásos egy helyett két autóbuszt indított el hétfőn reggel a vasutassztrájk miatt a Vasi Volán Szombathelyről Budapestre, Sárváron pedig megtelt egy harmadik autóbusz a főváros irányába – közölte Molnár Tamás diszpécser.

Elmondta: az utasforgalmon érezhető a vasutasok sztrájkjának hatása, vannak vonalak, ahol a szokásos utaslétszám másfélszeresét szállítják, szükség esetén kisegítő járatokat indítanak.

A Volán elfogadja a bérleteket

A vasúttársaság megállapodást kötött a Volán-társaságokkal, hogy azokban a térségekben, ahol nem lesz vonatközlekedés a VDSzSz sztrájk miatt – a munkabeszüntetés idején – a vasúti bérleteket és vasutas igazolványokat elfogadják a menetrendszerinti buszjáratokon.

A VDSzSz sztrájk ideje alatt, valamennyi Volán táraság elfogadja a MÁV-START Zrt. által kiszolgáltatott, a sztrájk ideje alatt érvényes vasúti bérleteket (Havibérlet, Félhavi bérlet, 30 napos bérlet, Tanuló bérlet, 30 napos Tanuló bérlet, Tanuló félhavi bérlet) illetve a MÁV tényleges és családtagi Arcképes igazolványokat és a BKSZ által kibocsátott BEB bérleteket és kiegészítő bérleteket. A Volán Társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező viszonylatban vehetők igénybe.

Visszafizetik a jegy árát

A MÁV közleménye szerint amennyiben az utas a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül téríti vissza a MÁV-START Zrt.

A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát kezelési szintén költség levonása nélkül térítik vissza.

Amennyiben nemzetközi vonat elmaradása miatt mondanak le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosultak az utasok. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik