Belföld

Hétfőn megbénulhat Budapest a BKV- és MÁV-sztrájktól

Hatalmas közlekedési káosz várható hétfőn, délután egy óráig ugyanis beszüntetik a munkát a BKV dolgozói. Délelőtt nem jár a metró, a HÉV, a trolik és a villamosok. Közben a vasutas-szakszervezetek is bejelentették, ők is a hétfői napot találták a legalkalmasabbnak, hogy folytassák a korábban felfüggesztett sztrájkjukat.

Nem született megegyezés a BKV vezetősége és a szakszervezet között, így hétfőn üzemkezdettől, délután egy óráig beszüntetik a munkát a közlekedési vállalat dolgozói.

A BKV alvállalkozóival (Észak-Pesten és Dél-Budán üzemeltetnek járatokat) együtt ez mintegy tíz százaléka a normális üzemnek. A metró, a HÉV, a trolibusz és a villamos egyáltalán nem közlekedne.

Gigadugó várható (Fotó: MTI) Képgaléria

Gigadugó várható (Fotó: MTI) Képgaléria

Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke a FigyelőNetnek elmondta, nem fogadták el a közlekedési vállalat vezetőinek legutóbbi ajánlatát. Ebben az szerepelt, hogy a cég visszavonja a az elbocsátási csomagját, cserébe az érdekképviselet sztrájkmoratóriumot hirdet 2008-ra.

az alvállalkozók buszai

13-113-113A
14
30
41
41GY
50
58
87-87A-187
88
114
120
147
150
170GY
250
TP83
VP02

Rendőrök és taxisok lesznek

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese elmondta: ha leáll a tömegközlekedés, a rendőrök emelt létszámban lesznek jelen a csomópontoknál, valamint a ki- és bevezető útszakaszoknál. Mint hozzátette: mindent megtesznek majd a helyzet normalizálása érdekében, forgalomirányítással, tereléssel is segítik a dugók elkerülését.

Ha a helyzet úgy kívánja, akkor egyes útszakaszokon a rendőrök a buszsávban is engedélyezhetik az autósok közlekedését, a BKV-sztrájk azonban nem ad automatikus felhatalmazást az autósoknak, hogy folyamatos haladásra használhassák a buszsávokat – hívta fel a figyelmet az ügyeletes. Felkészültek a taxisok is, úgy tudni, a személyszállítók teljes létszámmal lesznek jelen hétfőn a pesti utcákon.

Kétmillió gyalogos

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg napi kétmillió utast szállítanak a BKV járművei, ha leáll a közösségi közlekedés, ezeknek az utasoknak is autóba kellene ülniük, vagy gyalog kellene útnak indulniuk. (Kerékpárral rendszeresen ma még nagyon kevesen közlekednek a fővárosban, hétvégeken néhány tízezerre tehető a kerékpárosok száma a budapesti utcákon.)

A közlekedési vállalat közleménye szerint várhatóan hétfő délután helyreállhat a közlekedés Budapesten. Az egyeztetéseket is folytatnák hétfőn.

Áll a MÁV

Közben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) is munkabeszüntetésbe kezd, illetve április 7-én, hétfőn nulla órától folytatják a február elsején megkezdett, azóta többször felfüggesztett vasutassztrájkot – jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

Gaskó elmondta, hogy a sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról sincs megállapodás. A szakszervezet az 1995-ben, az akkori menedzsmenttel megkötött egyezség alapján kíván megállapodni a mostani munkabeszüntetés idejére is.

Rossz időzítés

A MÁV Zrt. vasárnapi közleményében ugyanakkor felelőtlenségnek nevezte, hogy a VDSZSZ Szolidaritás szakszervezet az utolsó pillanatban, vasárnap délután jelentette be a sztrájk folytatását.

A munkabeszüntetés vasárnap délutáni bejelentését a sztrájkjoggal és az utazóközönség bizalmával történt súlyos visszaélésnek tekinti a MÁV Zrt. – írta Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke.

A GYSEV dolgozik

Stöckert Dávid, a GYSEV szóvivője azt közölte, közlekedni fognak a vonatok a GYSEV Zrt. Győr-Sopron, Sopron-Szombathely és Szombathely-Szentgotthárd vonalain, de a MÁV-sztrájk miatt a menetrend némileg módosul.

Igazolt hiányzás

A munka törvénykönyve szerint a távollétet igazoltnak kell tekinteni, ha valaki a sztrájk miatt nem tud eljutni munkahelyére, ez ugyanis elháríthatatlan oknak minősül. Az elháríthatatlan ok miatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre.

iskolánként változó

A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában az érintett napon megtarthatók-e a tanítási órák. Abban az esetben, ha a hiányzók és bejárók magas száma miatt az igazgató arra a következtetésre jut, hogy nem, a közoktatásról szóló törvény 54. §-ának (1) bekezdése alapján rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el.

A rendkívüli tanítási szünet elrendelése nem mentesíti az iskolákat a közoktatásról szóló törvény 41. §-ának (5) bekezdésében meghatározott kötelezettség alól: gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről. Amennyiben nincs szükség tanítási szünet elrendelésére, a sztrájk miatt az iskolából távol maradó tanulók hiányzását igazolt hiányzásként kell elfogadni.

Ha a sztrájk miatt az iskola, óvoda, kollégium alkalmazottai nem, vagy csak késve érkeznek be a közoktatási intézménybe, a távolmaradást igazolt távolmaradásnak kell elfogadni – áll az oktatási tárca közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik