Belföld

Varga: előrehozott választásokat vár a piac

A politikai válság alapvetően rengeti meg a magyar gazdaságot, a piacok egyre inkább az előre hozott választásokat tartják megoldásnak - jelentette ki Varga Mihály, aki szerint a jelenlegi helyzetből 6-8 év alatt lehet kikeveredni.

A politikai válság miatt a piac teljes bizonytalanságban van, ez pedig jelentős károkat okoz Magyarországnak – mondta a Fidesz alelnöke, aki egy internetes lap felmérésére hivatkozva hozzátette, hogy a piaci szereplők egyre inkább az előrehozott választásokat tartják megoldásnak. „Amíg egymással marakodnak és egyezkednek, az ország gajra megy” – fogalmazott.

Hogy kell értzelmezni?

A jegybanki alapkamat emelése 50 milliárd forinttal növeli az államadósság kamatterheit, míg a forint árfolyamgyengülése a devizában eladósodott embereket és vállalkozásokat hozza nehéz helyzetbe. A Fidesz véleménye az, „hogy az emberek kezébe kell visszaadni a lehetőségét annak, hogy döntsenek a sorsukról”. Van, aki ezt így értelmezi, van, aki máshogy – jegyezte meg annak kapcsán, hogy a Fidesz is az előrehozott választásokat tartja-e megoldásnak.

A jelenlegi kormány, amely „sánta, béna kacsaként működik”, koalícióban, vagy anélkül, már nem tudja kezelni a kialakult helyzetet, így a megoldás az lehet, hogy egy hiteles, támogatásában megerősödött kormány kezdjen haladéktalanul cselekvéshez – hangsúlyozta.

6-8 év kell a válság legyűréséhez

A politikai válság alapvetően rengeti meg a magyar gazdaságot, és ez a válság olyan folyamatokat indíthat el az országban, amelyeket aztán egyik kormány sem tud majd kezelni. A Fidesz-kabinet pénzügyminisztere a Meciar-kormány utáni Szlovákiához hasonlította Magyarország jelenlegi helyzetét, amelyből szerinte 6-8 év alatt lehet kikeveredni.

Soros Györgyöt idézve azt mondta, az 1929-33-as világgazdasági válsághoz hasonló helyzet uralkodhat el, így ha a magyar gazdaság és a világgazdaság rossz folyamatai egymást erősítik, akkor valóban olyan helyzet állhat elő – hasonlóan egyes dél-amerikai országokhoz – amelyet egyik kormány sem tud kezelni.

Kormányprogram lesz az Erős Magyarország

A Fidesz alelnöke kijelentette: nem értenek egyet Simor András jegybankelnökkel, aki mindig összemossa a Fidesz-kormányt a Medgyessy-Gyurcsány-kormánnyal, és azt mondja, hogy az elmúlt hét év folyamatai vezettek a jelenlegi helyzethez. A Fidesz 2002-ben rendezett viszonyokat adott át, akkor az ország még a térség vezető állama volt – hangsúlyozta Varga Mihály.

Bár nem tudják, hogy milyen állapotban lesz az ország, amikor a Fidesz Erős Magyarország című programját kormányprogrammá kell adaptálni, de az biztos, hogy a dokumentum főbb pontjai vállalhatók. Gazdasági programjuk négy alapelve a hitelesség visszanyerése, a fiskális konszolidáció, az euró bevezetése, valamint a versenyképességet javító lépések, ezen belül az adócsökkentés és a gazdaságfejlesztési programok beindítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik