Belföld

Nem spórol a BKV a járatritkítással?

Sem a BKV-nak, sem a Fővárosnak nem lesz megtakarítása a járatritkításból, hiszen ha tíz százalékkal csökken a férőhely-kilométer teljesítménye, akkor tíz százalékkal csökken a költségvetésből járó összes állami támogatás, ráadásul ekkor a fővárosi kötelező támogatás is csökken – véli közös levelében több civilszervezet.

A civil szervezetek felszólítják a Fővárosi Önkormányzat vezetőit, hozzák nyilvánosságra az 2005-2008. évek időszakára az állami költségvetésből a fővárosi tömegközlekedésre juttatott támogatás mértékét és a valós ráfordítások összegét. Továbbá indokolják meg, hogy miért csökkentették folyamatosan a fővárosi hozzájárulás mértékét. Az elmúlt két évben a költségvetéstől kapott összeget a főváros nem a BKV üzemeltetésére fordította, hanem a 4-es metró finanszírozására használta fel – állítják az aláírók.

A járatritkítás megkérdőjelezi a 4-es metró támogatásának indokoltságát is, ugyanis a BKV járatritkítása a budapesti tömegközlekedés egész rendszerét érintené, így a 4-es metró megtérülési mutatóit is, amelyek már a jelenlegi helyzetben is rosszak. Ha kevesebb a busz, kevesebb az utas, így a BKV leépítési spirálja folytatódni fog. A járatritkítás mellett szóló érv, mely szerint a lakosság csökkent, nem állja meg a helyét, mert az agglomerációval együtt számított igény a közösségi közlekedésre nőtt.

Ha közpénzt vonunk ki a tömegközlekedésből, további költségnövekedésekkel kell számolni: mivel a kevesebb busz – több autó elve tartósan érvényesül, a várható dugók, balesetek és a légszennyezés az egészségügyi és környezetvédelmi kasszát fogják terhelni. Mindemellett a helyrehozhatatlan társadalmi, egészségügyi és környezeti károk csak egy része mérhető pénzben. A civilszervezetek támogatják a BKV dolgozóinak hétfőre hirdetett, a tömegközlekedés elfogadható színvonalának megőrzésért indított sztrájkját.

Az aláírók: Emberi Parkolásért Mozgalom, Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete, LAKSZ Csoport (Lakóközösségek Szervezeteinek Szövetsége), Levegő Munkacsoport, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Zöld Fiatalok, Vakok és Gyengénlátók Középmagyarországi Egyesülete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik