Belföld

Nem spórol a BKV a járatritkítással?

Sem a BKV-nak, sem a Fővárosnak nem lesz megtakarítása a járatritkításból, hiszen ha tíz százalékkal csökken a férőhely-kilométer teljesítménye, akkor tíz százalékkal csökken a költségvetésből járó összes állami támogatás, ráadásul ekkor a fővárosi kötelező támogatás is csökken – véli közös levelében több civilszervezet.

A civil szervezetek felszólítják a Fővárosi Önkormányzat vezetőit, hozzák nyilvánosságra az 2005-2008. évek időszakára az állami költségvetésből a fővárosi tömegközlekedésre juttatott támogatás mértékét és a valós ráfordítások összegét. Továbbá indokolják meg, hogy miért csökkentették folyamatosan a fővárosi hozzájárulás mértékét. Az elmúlt két évben a költségvetéstől kapott összeget a főváros nem a BKV üzemeltetésére fordította, hanem a 4-es metró finanszírozására használta fel – állítják az aláírók.

A járatritkítás megkérdőjelezi a 4-es metró támogatásának indokoltságát is, ugyanis a BKV járatritkítása a budapesti tömegközlekedés egész rendszerét érintené, így a 4-es metró megtérülési mutatóit is, amelyek már a jelenlegi helyzetben is rosszak. Ha kevesebb a busz, kevesebb az utas, így a BKV leépítési spirálja folytatódni fog. A járatritkítás mellett szóló érv, mely szerint a lakosság csökkent, nem állja meg a helyét, mert az agglomerációval együtt számított igény a közösségi közlekedésre nőtt.

Ha közpénzt vonunk ki a tömegközlekedésből, további költségnövekedésekkel kell számolni: mivel a kevesebb busz – több autó elve tartósan érvényesül, a várható dugók, balesetek és a légszennyezés az egészségügyi és környezetvédelmi kasszát fogják terhelni. Mindemellett a helyrehozhatatlan társadalmi, egészségügyi és környezeti károk csak egy része mérhető pénzben. A civilszervezetek támogatják a BKV dolgozóinak hétfőre hirdetett, a tömegközlekedés elfogadható színvonalának megőrzésért indított sztrájkját.

Az aláírók: Emberi Parkolásért Mozgalom, Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete, LAKSZ Csoport (Lakóközösségek Szervezeteinek Szövetsége), Levegő Munkacsoport, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Zöld Fiatalok, Vakok és Gyengénlátók Középmagyarországi Egyesülete.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.