Belföld

Lecsapnak az autós csalókra

Változik a mozgássérültkártya kiadásának rendje, eltűnnek a gépjármű-forgalmazással kapcsolatos joghézagok, nem úszhatja meg a büntetést a külföldi ittas vezető, és harcot hirdetnek a piszkos gyógyszerek ellen – beindult az Új rend és szabadság.

A tervek szerint a háziorvosoktól az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézetbe telepítik a fogyatékkal élők parkolási engedélyének kiadását – jelentette be Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos. Az Új rend program keretében kiemelt figyelmet fordítanak a gépjármű-forgalmazással és fenntartással kapcsolatos jogi helyzet tisztázására, a joghézagok eltüntetésére. Három okmány, a forgalmi engedély, a törzskönyv és szervizkönyv helyett szeretnének egy digitális okmányt létrehozni.

A felelősség nem ér véget a határon

Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadott egy javaslatot a határokon átnyúló felelősségre vonásról a közlekedés területén. Ez megszünteti azt az anomáliát, hogy nem vonják felelősségre azt, aki a jogsértést más országban követi el. Az irányelv négy cselekményre vonatkozik: az ittas vezetésre, a gyorshajtásra, a biztonsági öv használatának mellőzésére és a piros lámpa figyelmen kívül hagyására.

A gépjárművek lízingelése kapcsán vizsgálják az önrész alkalmazásának kötelezettségét, és azzal is foglalkoznak, hogy törvény határozza meg a gazdasági-, illetve műszaki totálkár fogalmát. Az elképzelések szerint a gépjárműbontást hatósági bejelentéshez kötnék. A gyógyszerhamisítás területéről szólva elmondta, hogy egyre gyakoribb, amikor biogyógyszernek álcázott hamis termékeket árusítanak, amelyek nem tartalmazzák a tájékoztatójukban szereplő hatóanyagokat.

Harc a piszkos gyógyszerek ellen

Egyre divatosabbá válnak a menedzsertabletták és a táplálékkiegészítők, amelyeket sokan internetes patikákban vásárolnak meg, és egyre több köztük az úgynevezett „piszkos gyógyszer”, amelyekben minimális a hatóanyag és összetételük esetleg egészségkárosító. Az ilyen gyógyszereket egyedi azonosítóval kívánják ellátni, amely 150-210 forinttal drágítja meg őket, valamint felvilágosító kampányt is terveznek arról, hogy hol és milyen körülmények között szabad gyógyszer vásárolni.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy közlekedésben meghirdetett zéró toleranciának köszönhetően 2008 első két hónapjában (az előző év hasonló időszakához viszonyítva) 58-cal kevesebb halálos baleset történt az utakon, 9,4 százalékkal kevesebb a személyes sérüléses baleset, az ittas állapotban okozott balesetek száma pedig 39 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik