Belföld

Kártérítés kapnak a műegyetemi tűzben meghalt tűzoltók szülei

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság első fokon milliós nagyságrendű nem vagyoni kártérítést ítélt meg a műegyetemi tűzben meghalt két tűzoltó szüleinek - mondta Duda Attila, a családtagok ügyvédje. A harmadik áldozat családtagjainak perében áprilisban várható ítélet. A katasztrófavédelem elfogadta az ítéletet.

Az áldozatok családtagjai azért indítottak munkaügyi kártérítési pert, mert a munkáltató által kötött élet- és balesetbiztosításon túl a katasztrófavédelem elutasította a további kárigényt – közölte a jogi képviselő, megjegyezve, a biztosító 2,5 millió forintot fizetett a szülőknek. A tárgyalás során a katasztrófavédelem arra hivatkozott, hogy a biztosító az összes jogszerű igényt megtérítette.

Az ügyvéd elmondta, a bíróság még januárban határozott úgy, hogy jelentős nem vagyoni kártérítés illeti a tűzoltók szüleit. Az összeg nagyságát nem kívánta nyilvánosságra hozni, de azt közölte, hogy a szülőnként igényelt kártérítési összeg jelentős részét megítélte a munkaügyi bíróság. Hozzátette: a szülők havi járadékra is jogosultak a hősi halált halt tűzoltók kiesett jövedelmének és munkaerejének pótlására.

Duda Attila kifejtette: a három tűzoltó munkahelyi balesetet szenvedett, ezért a munkáltatónak helytállási kötelezettsége van. A tűzoltók munkaadója a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság volt, de a parancsnokság csak százezer forintig teljesítheti a kárigényeket, ezért került a perbe alperesként az országos katasztrófavédelem.

Az MTI úgy értesült, hogy az édesanyák 8-8 millió forint, az édesapák 7-7 millió forint nem vagyoni kártérítést kaptak. A megítélt összegből levonják a biztosítás alapján fizetett 2,5 millió forintot. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője megerősítette, hogy nem fellebbeznek, a kártérítést kifizetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik