Belföld

Tizenhét családot lakoltatnak ki

Lejárt a téli moratórium, tizenhét családot lakoltathatnak ki Keszthelyen szociális bérlakásukból. A családok védelmében a közgyűlés kisebbségi bizottságának elnöke „hátráltatná” a szociális bérlakások kiürítését.

A családoknak jelentős lakbér- és lakáshasználati hátralék, valamint közüzemi tartozás miatt kell kiköltözniük – mondta el Takács Jánosné, a Városüzemeltető Kft. ügyfélszolgálati és ingatlankezelési részlegvezetője. Emellett lejárt az a moratórium is, amely a téli hónapokban nem engedi a családok kilakoltatását.

A lakók nagy része az elmúlt években több százezer forintnyi hátralékot halmozott fel. Egy önkényes lakásfoglaló 1,7 millió forint lakáshasználati díjjal tartozik. Az egyik család hihetetlen erőfeszítést tesz, hogy kifizesse a hátralékot, ezért a Városüzemeltetési Kft. kezdeményezni fogja, hogy az önkormányzat kössön új szerződést velük és mindazokkal, akik rendezik tartozásukat.

Az ingatlanok egy része társasházi, lakótelepi övezetben lévő komfortos, összkomfortos fokozatú lakás, de a belvárosban vannak olyan bérlakások is, amelyeket „lelaktak” az ott élő családok. Vajda László, a megyei közgyűlés kisebbségügyi bizottságának elnöke szerint a kisebbségek által használt ingatlanok szigetelés nélküli, vizes, dohos szükséglakások. A hátrányos helyzetű családoknál a legnagyobb gondot a munkanélküliség okozza. Mivel nem tudnak visszakerülni a munka világába, javarészt családi pótlékból, szociális segélyekből élnek, ami nem elegendő a közüzemi tartozások és a lakbér finanszírozására.

Amíg nem tudják biztosítani a családok lakhatását, addig „hátráltatni kell” a kényszerkiköltöztetést, mert az nem megoldás, ha a családok szétszakadnak, a gyerekek intézetbe, az anyák pedig otthonokba kerülnek – hangsúlyozta Vajda László.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.