Belföld

Szonda Ipsos: előrehozott választásokra számít a közvélemény

Előrehozott országgyűlési választásokra számítanak a Szonda Ipsos által végzett közvélemény-kutatásban megkérdezettek. A Magyar Televízió és a Népszabadság megbízásából készített felmérésben a válaszadók 37 százaléka képzelte el így a koalíciós válság megoldását.

Arra a kérdésre, hogy a válaszadó milyen megoldást szeretne a koalíciós válság kezelésére, a megkérdezettek 49 százaléka mondta azt, hogy a közeljövőben előre hozott országgyűlési választást szeretne. 17 százalék úgy nyilatkozott, hogy azt szeretné, ha Gyurcsány Ferenc maradna a miniszterelnök és maradna az MSZP-SZDSZ koalíció is. 12 százalék azon a véleményen van, hogy az MSZP kisebbségben kormányozzon a 2010-es országgyűlési választásokig, de ugyanennyien voltak azok is, akik azt szeretnék, hogy Gyurcsány Ferencet menesszék, de a két párt koalícióban maradjon.

A megkérdezettek 37 százalék mondta azt, hogy véleménye szerint a közeljövőben előrehozott országgyűlési választások lesznek. Míg 22 százalék szerint az MSZP kisebbségben kormányoz a 2010-es országgyűlési választásokig, addig 14 százalék úgy vélte, Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök és marad az MSZP-SZDSZ koalíció is. Ugyanennyien arra számítanak, hogy a kormányfőt menesztik, de a két párt koalícióban marad.

Arra a kérdésre, hogy milyen válságot okoz az MSZP és az SZDSZ koalíciójának megszakadása, a megkérdezettek többsége (54 százalék) azt mondta, hogy szerinte “mély gazdasági válságot okozhat a politikai feszültség”. 22 százalék szerint a válság megakasztja a reformokat, de ezt túléli a gazdaság, míg 14 százalék szerint csak politikai válságot eredményez, de ezt túléli a gazdaság. A válaszolók 51 százaléka szerint nem marad hivatalában 2010-ig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A megkérdezettek mindössze 34 százaléka mondta azt, hogy a kormányfő kitölti a ciklust.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 61 százaléka szerint mindkét fél egyformán felelős a koalíciós válságért. 17 százalék azon a véleményen van, hogy az SZDSZ a felelős, mert “túl sokat követelt”, míg 12 százalék úgy látja, hogy a kormányfő, mert “nem egyeztetett koalíciós partnerével és rájuk kényszerítette akaratát”. A megkérdezettek 5 százaléka szerint a válságért az MSZP a felelős, “mert belekényszerítette a miniszterelnököt az SZDSZ-szel szembeni kritikára fellépésbe”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik