Belföld

Az SZDSZ erősödhet a szakadással

Még mindig képlékeny, mennyire lesz komoly a koalíciós partnerek szakítása. Szakértőink szerint az előrehozott választás kizárt, mert az a liberális párt végét jelentené, és a belső szakadásra sem adnak sok esélyt. A kormány külső támogatásából viszont akár profitálhatnak is, s újraépíthetik a botrányok miatt megkopott arculatukat.

Az SZDSZ jövőjét tekintve többféle forgatókönyv lehetséges, a bizonytalanságot pedig a belső problémák mellett fokozza a koalíciós válság is, azaz a különböző alternatívák továbbra is fennállnak – hangsúlyozta lapunk kérdésére Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője.

Négy forgatókönyv, egy esély

A jelenlegi helyzet kiszámíthatatlanságát hangsúlyozza Juhász Attila is. Szerinte nyilvánvaló, hogy maguk az SZDSZ politikusai is napról napra döntenek. „Minden teoretikus forgatókönyvet számba véve alapvetően négy út áll az SZDSZ előtt” – mondta a Political Capital elemzője. Ezek közül az első, hogy a párt a keddi bejelentésnek megfelelően április 30-i hatállyal kilép a koalícióból, és a kormány fennmaradásához elengedhetetlen törvények esetében kívülről támogatja a kormányt.

A második lehetőség, hogy április 30-ig mégis megegyezik az MSZP-vel, és marad a koalícióban. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy szakad a párt, és egyes SZDSZ-es képviselők az MSZP-kormány tartós támogatása mellett döntenek.

Végül a negyedik forgatókönyv, hogy az SZDSZ az ellenzékkel együtt megszavazza a parlament feloszlatását, és előrehozott választásokra kerül sor. „Ezek közül véleményem szerint az előrehozott választások megszavazása kizárható, a szakadásra nagyon kicsi az esély, hiszen ezek a megoldások valószínűleg az SZDSZ végét jelentenék. Jelenleg a legvalószínűbb a kilépés, de április 30-ig még akár ez is változhat, és létrejöhet valamilyen megegyezés” – mondta Juhász Attila.

Új pártelnök is jöhet

Az SZDSZ rövid távú jövője szempontjából alapvetően fontos a hétvégén összehívandó két küldöttgyűlés, amelyek közül a második, tisztújító ülésen elnököt is választ a párt.

„Egyelőre az tűnik valószínűnek, hogy egy újabb Kóka-Fodor párharcot láthatunk. Nem zárható ki azonban más variáció sem, április végéig még sok minden történhet, ami akár a tisztújítás elleni érvek megerősödéséhez vezethet. De az is elképzelhető, hogy végül más felállásban zajlik majd a belső harc, hiszen Szent-Iványi István neve is felmerült a napokban, mint lehetséges induló” – mondta Szomszéd Orsolya a FigyelőNetnek. Szerinte fontos látni, hogy jelenleg, aki a párt egységének megteremtőjeként képes megjelenni, annak komolyan nőnek az esélyei.

Az SZDSZ profitálhat a szakítással

A kiválás ugyan hordozhat magában lehetőségeket az SZDSZ számára, ám minden attól függ, milyen feltételek mentén, milyen külső támogatással működik az esetleges majdani kisebbségi kormány. Erre vonatkozóan még nincsenek konkrétumok, tehát sok minden múlik a további megállapodásokon a Vision Consulting elemzője szerint.

„Ami a párt támogatóit illeti, ne felejtsük el, hogy számukra az is fontos lehet, hogy mondjuk pártjuk kormányzó erő-e, vagyis olyan, amely képes befolyásolni a folyamatokat, például reformokat visz véghez, vagy nincs ilyen pozícióban” – mondta Szomszéd Orsolya.

Hozzátette: természetesen a különválás jót is tehet, hiszen számos előnye lehet (például önálló arculatot teremthet). De most az a kérdés, hogy a koalíciós konfliktus hogyan befolyásolja az SZDSZ-es politikusok, illetve az egyes táborok erőviszonyait és magatartását.

Juhász Attila szerint az SZDSZ kisebbségi kormányzás esetén erőteljesebben tudná felmutatni saját különbözőségét, de azt most nem lehet megmondani, hogy ez mire lenne elég. „Önmagában a kilépéstől azonban nem fog megerősödni az SZDSZ, és nem fog javulni az imázsa, mindez ugyanis attól függ, hogy a kilépést követően mennyire lesz vonzó a párt politizálása a saját potenciális szavazói számára” – véli Juhász.

Hozzátette: az elnökválasztással kapcsolatban most annyit lehet látni, hogy mindaz, ami jelenleg történik, része az SZDSZ belső kampányának, ezért igyekszik például Fodor Gábor saját különbözőségét felmutatni Kóka Jánoshoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik