Belföld

Négymillió forint bánatpénzt kap Horváth Ágnes

Közel négymillió forintot kap Horváth Ágnes leváltott egészségügyi miniszter. A másik két távozó tárcavezető és hét államtitkára miután önként távozik, lényegesen kevesebb pénzzel számolhat.

A miniszterek és az államtitkárok a törvény szerint nem jogosultak végkielégítésre, és nincs felmentési idejük sem, mindezt esetükben juttatásnak hívják. A már három éve állami vezetői tisztségben lévőknek felmentés esetén félévi illetmény jár, ha rövidebb ideje, de legalább egy éve vannak a posztjukon, akkor háromhavi pénzt kapnak. Azoknak, akik lemondanak tisztségükről, másfél havi fizetést utalnak át.

Az InfoRádió a Kormányszóvivő Iroda írásos tájékoztatása alapján számolta ki mennyi jár majd az egyes SZDSZ-es miniszterek. Horváth Ágnes több mint másfél éve állami vezető, ebből a szempontból tehát nincs jelentősége annak, hogy a kormányfő csak április 30-i hatállyal mentette fel. Ha már most távozna a posztjáról, akkor is megkaphatná a havi 1 296 321 forint háromszorosát, 3 888 965 forintot.

Fodor Gábor környezetvédelmi és Kákosy Csaba gazdasági miniszter fejenként 1 944 480 forinttal a zsebében áll fel a bársonyszékből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik