Belföld

A minisztériumok nem kíváncsiak a BKV-sztrájkra?

Sem a Pénzügyminisztériumtól (PM), sem a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól (GKM) nem jelent meg senki a BKV-dolgozók követeléseiről szóló egyeztetésen. A szerdai tárgyaláson egyébként mindkét fél „csak önmagát ismételte”.

A tárgyaláson a szakszervezetek mellett a Fővárosi Önkormányzat képviseltette magát – közölte Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) elnökhelyettese rámutatott, hogy a szerdai tárgyaláson csak önmagukat ismételgették, nem történt áttörés. Azokkal a garanciákkal kapcsolatban, amelyeket a szakszervezetek kértek, hogy a BKV elkerülje a csődöt, s megmaradjon a dolgozók munkahelye, „nem tudtak letenni az asztalra semmit” – mondta az elnökhelyettes.

Bár mindennap meghívják a PM és a GKM képviselőit, mégsem jön el a tárcáktól senki, holott szerintük nagy szükség volna arra, hogy a kormányzati oldal is képviseltesse magát a tárgyalásokon – ezt már a BKV közölte. A mintegy 20 BKV- szakszervezet március 21-én arra szólította fel a fővárosi önkormányzat felelős döntéshozóit, hogy a paraméterkönyv, a menetrend, a járatritkítások kérdéseiben ne hozzanak olyan döntést, ami az utasok számára káros, vagy a cég dolgozóinak érdekeit sérti.

A szakszervezetek jövő hétfőre, április 7-ére üzemkezdettől délután egy óráig hirdetettek sztrájkot: kezdetben a 10 százalékos járatritkítási tervek ellen tiltakozva gazdasági és szociális jogaik védelme érdekében, mára azonban a követelések főleg a közlekedési társaság gazdasági problémáinak rendezésére irányulnak. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a paraméterkönyv-tervezetben rögzített járatcsökkentés leépítéseket okoz a vállalatnál. Azzal sem értenek egyet, hogy a járatcsökkentéseknek pusztán gazdasági indokai vannak, miközben szerintük a remélt megtakarítás egyáltalán nem oldaná meg a BKV Zrt. anyagi gondjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik