Belföld

Lamperth tréningekkel oldaná meg az iskolai konfliktusokat

A kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában kialakult tanár-diák konfliktus megoldására SZMM-költségvetésből nyújt segítséget Lamperth Mónika (MSZP): egy konfliktuskezelő szakmai csoport közreműködéséhez járul hozzá.

Az elmúlt napokban nagy médiavisszhangot kiváltott eset kapcsán (egy 17 éves diáklány elfogadhatatlanul viselkedett tanáraival és társaival szemben) Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter kereste meg az iskola igazgatóját.

A konfliktuskezelő szakmai csoport által vezetett program költségeit teljes egészében a minisztérium vállalja. Herczog Mária szociológus, egyetemi docens és munkatársai vállalták, hogy az iskolában egy meditációs konfliktuskezelő tréninget bonyolítanak le, amelynek „rendkívül jó nemzetközi tapasztalata van”.

A szocialista politikus elmondása szerint a megbeszélés egy meghatározott forgatókönyv szerint zajlik az összes érintett fél bevonásával. A program kulcsfogalma a helyreállítás – emelte ki Lamperth Mónika. Megjegyezte: a program nem terápiás módszer, és nem elnéző a vétségekkel, kihágásokkal, bűncselekményekkel szemben, helyteleníti a nem megfelelő viselkedést, de támogatja és értékeli a tett elkövetőjének belső értékeit. A módszert a szakemberek igazi alternatívának tartják a hagyományosan alkalmazott fegyelmi eljárásokkal és büntetésekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik