Belföld

Kuncze: az SZDSZ tartson ki a döntése mellett

Ha ezzel a lépésével az SZDSZ fel tudta hívni a figyelmet arra, hogy nem mehet tovább az, ami ma az országban tapasztalható, akkor a pártnak ki kell tartania a döntése mellett – jelentette ki a párt volt elnöke az ATV-ben.

“Soha nem kell feladni semmit, de én most nem látom ezt a dolgot megjavíthatónak. Olyan rossz kompromisszumot, amitől az ország nem megy előbbre vagy nem tud javítani a pozícióin, nem érdemes kötni” – mondta Kuncze Gábor a Friderikusz Most című műsorban. “Gyurcsány Ferenc kormányfő valószínűleg már az SZDSZ küldöttgyűlése előtt elfogadja a liberális miniszterek lemondását. Így a küldöttgyűlés már nem tud a kérdéssel foglalkozni” – mutatott rá.

“Az SZDSZ nem bűnbak”

Az SZDSZ-ben már korábban tudtak arról, hogy “valami készül”, a “biliárdgolyót” már korábban gurították el, nem az elmúlt öt napban kezdődtek a dolgok. Már a szombati miniszterelnöki beszéd előtt két héttel lehetett hallani, hogy az lenne a legjobb, ha az MSZP az SZDSZ nélkül kormányozna – mondta a politikus.

Lehet, hogy az MSZP azt hitte, az SZDSZ annyira rossz állapotban van, hogy “bedarálhatja” a liberálisokat. Gyurcsány Ferenc pedig így kívánta megerősíteni pozícióját a pártján belül – hangsúlyozta az egykori pártvezető. Kuncze Gábor szerint az MSZP vezetői súlyos hibát követtek el akkor, amikor a koalíciós partnert próbálták meg bűnbaknak megtenni. Nem lehet az SZDSZ-t kikiáltani bűnbakká a népszerűtlen kormánydöntések miatt, mert sok döntés nem is a liberálisok javaslatára született meg. Például az egészségügyi pénztártörvény is súlyos kompromisszumok árán jött létre – mutatott rá.

“Ha sokat vádolják az SZDSZ-t, akkor ki fogja adni személyes jegyzeteit a koalíciós megbeszélésekről” – jelentette be
Kuncze Gábor.

“A konvergenciaprogram is kifullad”

A politikus attól tart, hogy az egyébként is lassú reformok a koalíció felbomlása leállnak – de ez akkor is bekövetkezett volna, ha az SZDSZ kormányon marad. Azért állnak le az átalakítások, mert a politika képtelen felismerni az ország valós helyzetét és a konkrét, gyakorlati, sokszor kellemetlen intézkedéseket meghozni – hangsúlyozta. Kuncze Gábor szerint a konvergenciaprogram is ki fog fulladni, annak ellenére, hogy ma még sikeres. Ha nem csinálunk valamit, akkor kitolódik a stabil életszínvonal-növekedés kezdetének időpontja – tette hozzá

Nem lehet tudni, hogy voltak-e hamis szavazatok a legutóbbi elnökválasztáson. Fodor Gábornak és Kóka Jánosnak együtt kellett volna kiállnia annak érdekében, hogy tisztázódjon az ügy – jelentette ki az SZDSZ belső ügyeivel kapcsolatban. A politikus egyetért a tisztújítással, mert most már “nem lehet alóla kibújni”. Az SZDSZ ugyanis elkezd magával foglalkozni, elkezdődik a belső ellenségeskedés – jegyezte meg. Kuncze Gábor kiemelte, hogy nem tervezi, hogy újra az SZDSZ elnöke legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik