Belföld

Kóka: minket nem lehet levadászni

Sem Kóka János, sem pedig Fodor Gábor nem tart attól, hogy a szocialisták egyesével vadásszák le majd a parlamenti többségükhöz szükséges 5-6 szabad demokrata politikust – írja legfrissebb számában a Figyelő. A lap úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnökként bizalmi szavazást kér maga ellen.

Az SZDSZ nem törekszik arra, hogy előrehozott választásokra kerüljön sor. Úgy gondoljuk, a mai ellenzék politikája teljesen alkalmatlan arra, hogy bármit ígérjen, mert gazdaságpolitikája, reformellenessége az országot biztosan permanens válságzónává züllesztené. Ezt mindenképpen el akarjuk kerülni, és szinte kizártnak is tartom, hogy előrehozott választások legyenek – nyilatkozta a Figyelőnek Kóka János.

A lap csütörtökön utcára kerülő számban az SZDSZ elnöke azzal indokolja a koalíciós szakítás április 30-i dátumát, hogy az SZDSZ küldöttgyűlése addigra dönthet a kérdésben, és a tárcák irányításának zavartalan átadásához is szükséges ennyi idő.

Semekkora realitását nem látom annak, hogy az SZDSZ-frakció tagjai a szabad demokrata program ellen szavaznának – válaszolja a pártelnök arra a kérdésre, hogy számít-e arra, hogy az MSZP egyénileg „vadássza le” a parlamenti többséghez szükséges 5-6 liberális képviselőt.

Mozgolódnak a szocik

Bár a szocialista képviselők összezártak a kormányfő mögött, és maga az elnökség is felsorakozott mellette, a Figyelő úgy értesült, a pártvezetés egy része hétfőn este Szili Katalin házelnök szobájában egyeztetett, míg mások Kiss Péter kancelláriaminiszter irodájába vonultak vissza. Az egység tehát látszólagos és ideiglenes, s ezt maga a miniszterelnök is érzékeli.

A lap úgy tudja, hogy ezért Gyurcsány Ferenc pártelnökként hamarosan bizalmi szavazást kér maga ellen.

Nyakig benne volt

Névtelenséget kérő szabad demokrata politikusok a Figyelőnek elmondták, hogy a korábbi „reformminiszter” Draskovics Tibor és maga Gyurcsány erőltette az egészségügyi reformot, sürgették, hogy egy év helyett három hónap alatt vezényelje le Horváth Ágnes a pénztártörvény elfogadását, mert a konvergenciaprogram teljesülése érdekében ez az egyedüli szektor, ahol megtakarítást tud az ország produkálni.

„Horváth Ágnes erején felül, nem egyszer a szabad demokrata állásponttal szemben is teljesítette a kormányzati elvárást, dicséretet érdemelt volna, nem kirúgást” – érveltek a lap informátorai. Hozzátették, hogy a kormányfő az egészségügyi reformot érintő majd minden egyeztetésen részt vett. Amikor tehát a káoszt, a bizonytalanságot és az ellátás nívójának csökkenését rója fel az SZDSZ-nek, saját felelősségét is firtatnia kellene.

(A Figyelő csütörtökön utcára kerülő számában Kóka János arról is beszél, milyen stratéga alapján támogatja majd pártja a kisebbségben kormányzó szocialistákat, és egzisztenciálisan mekkora kárt szenvednek a posztjukat elveszítő szbad demokrata politikusok; Kókán kívül Fodor Gábor is szól arról, hogy mennyire egységes az SZDSZ és mennyit bír ki egy kisebbségi kormány. A lapban arról is olvashat, hogy hány radikális képviselő ül az MSZP-frakcióban, és ők kikkel képzelik el a párt és a kormány jövőjét; a Figyelő a kormányválság megoldásának 4 lehetséges forgatókönyvét is felvázolja.)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.