Belföld

Horn: nem zsaroltuk az MSZP-t

Az SZDSZ ügyvivője úgy gondolja, nem zsarolták a nagyobbik koalíciós partnert. Horn Gábor erről egy Vágó Istvánnal és Vágvölgyi B. Andrással folytatott nyilvános beszélgetésen szólt.

A liberális politikus szerint „ha zsaroltunk volna, akkor előbb lett volna egészségügyi reform, és utána a biztosítók vezették volna be esetleg a vizitdíjat, és már rászorultsági alapon járnának a szociális támogatások. Horn szerint március 9-én nem a reformok, hanem a reformok ilyenfajta bevezetése ellen szavaztak.

Horn Gábor: Az én fiam miért kapjon kedvezményzt azért, mert a szüleinek volt pénze nyelvtanításra?

Horn Gábor: Az én fiam miért kapjon kedvezményzt azért, mert a szüleinek volt pénze nyelvtanításra?

A politikus szerint „nem azért léptünk ki a koalícióból, hogy ezentúl kívül legyünk belül”, hanem azért mert nem akartak a reformok ilyen megvalósításában részt venni. Ennek ellenére lehetségesnek tartja, hogy bizonyos kérdésekben támogatják a szocialista kabinet terveit. Ilyen lehet például az oktatás megújítása – jelentette ki Horn Gábor.

Az ügyvivő szerint az SZDSZ még meg is erősödhet a májusi tisztújítás után. Egyben kizárta annak még a lehetőségét is, hogy bármelyik liberális képviselő „átállna” vagy „átszavazna” a szocialistákhoz.

Vágó István: a színházban is fizetünk

Vágó István: a színházban is fizetünk

A politikus kitért arra is: nem fél attól, hogy a kilépésért cserébe Demszky Gábor budapesti főpolgármestert „visszazsarolná” az MSZP. Vélekedése szerint Demszkynek már van tapasztalata kisebbségi kormányzásban, ki fogja tudni védeni az ilyen irányú támadásokat.

Horn orvos barátaira hivatkozva azt mondta, hogy az orvosi rendelők zsúfolásig teltek április elsején. Ugyanakkor 80-100 milliárd forint áramlik bizonyos orvosok zsebébe. A nem „hálapénzes” szakorvosok körében ugyanakkor hiány van, altatóorvos vagy kórboncnok alig akad az országban – tette hozzá. Ezért az SZDSZ ügyvivője „megígérte”, hogy legkésőbb Orbán Viktor bevezeti a vizitdíjat, mert a rendszer máskülönben nem lesz fenntartható.

A népszavazás eredményéről szólva azt mondta: 700 ezer ember szavazott igennel, valószínűleg ők fizetnek adót, majd hozzátette: Magyarországon összesen kétmillió ember fizet jövedelemadót.

A közönség érdeklődött és kérdezett

A közönség: érdeklődött és kérdezett

Vágó István a politikusokról szólva elmondta: az emberek annak hisznek, akit hitelesnek tartanak. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy amikor az egészségpénztári törvényről szavaztak a Parlamentben, akkor ő nem értette, hogy miről is szól pontosan a törvény, miközben a Kossuth téren tüntetők érteni vélték, és ezért leköpdösték a távozó politikusokat. Szerinte normális dolog, hogy az állami támogatásból működő színházakban a nézők fizetnek a jegyekért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik