Belföld

Gráf együttműködne a Fidesszel is

Gráf József szerint a szocialistáknak meg lehet és meg is kell próbálniuk a kisebbségi kormányzást, de hosszú távon ez nem megoldás; az ország érdekében, konkrét ügyek mentén, az SZDSZ mellett az ellenzékkel is meg kell próbálni az együttműködést.

A politikus véleménye szerint a legfontosabb feladat most az, hogy megteremtsék a kormány normális működésének feltételeit. Úgy fogalmazott: konkrét – az ország számára fontos – ügyek mentén kell hogy együtt tudjanak működni az SZDSZ-szel, és meg kell próbálniuk együttműködni az ellenzéki pártokkal is. Gráf József szerint ezek olyan ügyek lehetnek, amelyek fontosak, bárki kerüljön hatalomra.

Sokan rossz véleménnyel vannak a politikai elitről, de ez az elit tud felelősségteljesen gondolkodni. Annyira senkinek nem kell a hatalom, hogy tönkretegye az országot – vélekedett a földművelésügyi miniszter. Gráf szerint, ha a jövő évi költségvetés beterjesztéséig nem sikerül valamilyen konszenzust létrehozni, akkor nem kizárható egy előrehozott választás.

Úgy látja, a szocialisták szombaton megkönnyebbültek, mert úgy érezhették, hogy nem ők a felelősek a kialakult helyzetért, de mivel a két párt szétválása miatt nem nőtt lényegesen az MSZP támogatottsága, önkritikusan el kell gondolkodniuk azon, nem hibáztak-e ők is. Hozzátette: miután felismerték, ki kell javítani a hibákat. „Nem lehet az SZDSZ-re verni a balhét, hogy idáig jutott az MSZP” – jelentette ki.

Gráf József kijelentette: a személyével kapcsolatos, a kormányfői posztra vonatkozó találgatásoknak nincs semmi alapjuk. Megjegyezte ugyanakkor: ha ennyi évet eltöltött a politikában, nem szeretné úgy befejezni, hogy összeomlik az a párt, amelynek alapító tagja. Mindent megteszek azért, hogy ez ne így legyen – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik