Belföld

Fodor még lát esélyt

Fodor Gábor szerint még mindig csak ötven százalék az esély arra, hogy az SZDSZ kilép a koalícióból. A környezetvédelmi miniszter nyitna a Fidesz felé is - olvasható a Heti Válaszban.

„Az SZDSZ 1996 és 1998 között nem tudott kilépni a Horn-kormányból, holott erre szükség lett volna. Most a párt érdekében minden lehetőséget végig kell gondolnunk. Továbbra is ötven százalék esélyt látok a maradásra, és ötvenet a koalíció elhagyására” – nyilatkozta a liberális környezetvédelmi miniszter a hetilapnak adott interjúban.

Fodor Gábor szerint végig kell nézni, milyen változásokat képes életbe léptetni ez a koalíció. „Ha vannak még ilyenek, van értelme a közös kormányzásnak” – fogalmazott. Mint mondta, az SZDSZ azért nem azonnal hívja vissza tisztviselőit a kormányból, hogy legyen idő átgondolni a helyzetet. „Meg kell néznünk, mi a kormányzás értelme. Ha tudunk közös pontokat találni, folytatni kell. Ellenkező esetben nincs dolgunk egymással” – fogalmazott.

Mint a lapban olvasható, a politikus véleménye szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legnagyobb problémája hitelének elvesztése. “Ez azonban nemcsak a kormányfő gondja, hanem az MSZP-é és a miénk is. Előfordulhat olyan helyzet, amikor a hitelvesztés megállítására személyi kérdéseket is fel kell vetnünk” – fűzte hozzá.

Fodor Gábor a lapnak arról is beszélt, hogy az SZDSZ-nek jó viszonyt kell kialakítania az ellenzékkel. Az „új SZDSZ” nem halogathatja tovább a kapcsolatok normalizálását. Céljuk – mint a cikkben olvasható -, hogy mind az MSZP-vel, mind a Fidesszel képesek legyenek együttműködni, „ha úgy hozza a sors”.

Fodor szerint az új politika gyakorlatba ültetésére szűk egy évük van, a 2009-es európai parlamenti választás az SZDSZ számára vízválasztó lesz. „Arra készültem, hogy csak jövőre lesz elnökválasztás, eszem ágában sem volt siettetni a dolgot. Ám azt, hogy kinek kell ringbe szállnia, akkor kell eldöntenünk, amikor véglegessé válik a tisztújítás menetrendje. Azt fogom tenni, ami az SZDSZ-nek a legjobb” – jelentette ki Fodor Gábor.

A liberális politikus úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc szombati beszéde az MSZP pártértekezletén a könnyű népszerűség megszerzéséről szólt, de a kormánypártoknak szerinte ennél nagyobb felelősséggel kell viseltetniük egymás iránt. A miniszterelnök elmondta, hogy változtatni akar, ehhez joga van. Más kérdés, hogy egy ilyen horderejű ügyet nem illik egy pártértekezleten bejelenteni, s kihasználni, hogy az SZDSZ belső problémákkal küzd – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik