Belföld

Április közepére lesznek új miniszterek

Április vége előtt, április 20-a körül történhet meg a szabad demokrata miniszterek által vezetett minisztériumok átadás-átvétele - közölte Budai Bernadett a kormányszóvivő. Lapunknak nyilatkozó politikusok szerint egyelőre biztos jelöltek nincsenek a posztokra, nevek ugyan már keringenek, de a párt most másra koncentrál.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta továbbá, hogy ennek a technikai lebonyolítása nem különbözik a tárcák élén történt korábbi váltásoktól. Részleteit ismertetve elmondta: az átadás-átvételkor jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza a minisztérium gazdálkodására vonatkozó legfőbb adatokat, így a szerződésállományt és a tárca szervezeti egységeinek soron következő feladatait.

Kivülről és belülről is jöhet az új gazdasági miniszter

Érdemben valószínűleg csak jövő héttől foglalkozhatnak a leendő gazdasági miniszter személyével a szocialisták – válaszolta megkeresésünkre Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Ezen a héten még a szabaddemokratákkal egyeztetnek az érintett tárcák átadásáról.

Podolák szerint még igen korai lenne találgatni, hogy az SZDSZ-es Kákosy Csabát ki követi majd a miniszteri székben, s kik lesznek a tárca új felsővezetői, államtitkárai. Ahogy fogalmazott: akár a parlamenti padsorból, a gazdasági bizottság tagjai közül is érkezhetne valaki, hiszen többen voltak már miniszterek korábban, például Suchman Tamás, Baráth Etele, Kapolyi László, de ugyanolyan esélye van annak, hogy kívülről jelöl valakit a miniszterelnök, hiszen ez mégis csak Gyurcsány Ferenc feladata, joga – hangsúlyozta Podolák. A jelöltekről persze az egyeztetést is le kell bonyolítania az érintetteknek – tette hozzá.

Csak keringenek a nevek

A FigyelőNetnek nyilatkozó szocialista politikusok mind cáfolták, hogy már meglennének a jelöltek az egészségügyi és a környezetvédelmi tárca élére.

Több forrásunk is elhamarkodottnak találta, hogy a sajtóban megjelent Kincses Gyula neve, akit Horváth Ágnes utódjaként aposztrofáltak, de Kökény Mihály felbukkanását a tárca élén sem tartják valószínűnek.

A pártvezetéshez közelálló informátorunk pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabad demokraták által otthagyott tárcák nem annyira vonzóak jelen állapotukban, hogy tülekedés lenne a vezetésükért.

Mi jár a távozóknak?

A távozó miniszterek közül az az állami vezető, aki egy évnél kevesebbet töltött beosztásában, nem kaphat végkielégítést. Aki egy és három év közötti hivatali idővel rendelkezik, felmentés esetén háromhavi, lemondás esetén másfél havi végkielégítésben részesül. Három évnél hosszabb hivatali idő esetén felmondásnál hat-, lemondásnál háromhavi összeget kap az állami vezető.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter hivatali idejébe nem csak a miniszterséggel töltött idő számít bele, mert a politikus korábban államtitkár volt, és az a poszt is állami vezetői beosztásnak számít.

Arról is beszámolt, a kormányülésen jelen volt a liberális párt mindhárom minisztere, akik közül ketten – Fodor Gábor és Kákosy Csaba – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kérdésére megerősítették, hogy lemondanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik