Belföld

Az SZDSZ kívülről támogatná a kormányt

Az SZDSZ minden olyan parlamenti döntést támogat, ami a konvergenvciaprogram megvalósítását, a gazdasági növekedés beindítását és a szükséges reformokat célozza – jelentette ki Gusztos Péter. Arról azonban nem szóltak, a költségvetést is megszavaznák-e.

A szocialista párt és az SZDSZ vezetőinek keddi egyeztetése után a liberális párt ügyvivője és Lendvai Ildikó, MSZP-s frakcióvezető közösen tartott sajtótájékoztatóján Gusztos azt mondta: “ha két párt kötött egy koalíciót, és ebből a koalícióból az egyik párt kilép, és a másik pártnak önmagában nincsen többsége a parlamentben, akkor ez kisebbségi kormányt jelent.”

Lendvai Ildikó ehhez hozzátette: arról is egyeztetnek, hogy az általános célokat, amelyekkel a liberálisok is egyetértenek, miként lehet konkrétumokkal kiegészíteni. Lendvai úgy vélekedett, készek az együttműködés minden formájára a közösen vállalt célok érdekében.

Az SZDSZ nem akar taktikázni áprilisban

Gusztos Péter szerint az április 5-én ülésező országos tanács leghamarabb az április 26-27-i hétvégére tud küldöttgyűlést összehívni, ez az oka annak, hogy április 30-ig kell várni az SZDSZ-es kormánytagok visszahívásáról.

A konvergencia programról egyezségre jutottak (Fotó: MTI)

A konvergencia programról egyezségre jutottak (Fotó: MTI)

Az SZDSZ nem azért választotta az április 30-i időpontot, mert a következő néhány hétben taktikázni szeretne, és valamit ki szeretne zsarolni – tette hozzá a liberális politikus.

Nem az együttműködés formája a tét

Lendvai Ildikó ezt azzal egészítette ki, hogy Gyurcsány Ferenc nyílt levele nem az együttműködés formájára tett javaslatot, hanem az együttműködés tartalmának pontos részleteit sorolja fel. E kérdések közös megválaszolására úgy is készek a parlamentben, hogy ha ez a koalíciónál jóval kevésbé kötött, de a szokásosnál erősebb parlamenti együttműködést jelent.

(Gyurcsány Ferenc azt kérte a koalíciós pártoktól, hogy aktívan segítsék a következő évek kormányzati politikájának meghatározását, a kormányprogram megújítását, a koalíció működési feltételeinek helyreállítását, megerősítését.)

Az MSZP frakcióvezető-helyettese cáfolta azt a felvetést is, hogy más, szocialista minisztercserékben gondolkoznának.

Az SZDSZ nem marad

Akeddi koalíciós egyeztetésen az SZDSZ kinyilvánította, nincs olyan megoldás, amelynek eredményeként a koalícióban maradna – tudta meg az MTI kormányzati forrásból.

A távirati iroda információi szerint az SZDSZ részéről a megbeszélésen elhangzott az is, ha a pénztártörvényt az MSZP elképzelései szerint módosították volna, az is koalíciós szakadást okozott volna.

A szocialisták állítólag nem kaptak választ arra a kérdésükre, hogy pontosan és tételesen melyek azok a törvények, javaslatok, programok, amelyekhez az SZDSZ támogatást ad, s például megszavazza-e majd a 2009-es költségvetést a liberális párt.

Még nem gondolkodnak új minisztereken

A miniszterelnök – az MTI információi szerint – addig nem jelöl új minisztereket és államtitkárokat, amíg az SZDSZ véglegesen, a küldöttgyűlés döntésével fel nem mondja a koalíciót.

A koalíciós pártok delegációi kedden kora délután ültek össze. Az SZDSZ részéről az egyeztetésen Kóka János pártelnök, Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár, Gusztos Péter ügyvivő és Gulyás József, az Országos Tanács elnöke vett részt. Az MSZP-t Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Szekeres Imre és Juhász Ferenc elnökhelyettesek képviselték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik