Belföld

Szakít és elnököt választ az SZDSZ

Az SZDSZ küldöttgyűlést hív össze, amelyen új elnököt választanak. A liberálisok kijelentették: nem adnak biankó-támogatást a kisebbségbe kerülő MSZP-kormánynak. Végül Fodor Gábor is aláírta a lemondását.

Az SZDSZ ügyvivő testülete egyhangúlag döntött arról, hogy az alapszabály alapján indítványozza: a párt országos tanácsa április 5-i ülésén két rendkívüli küldöttgyűlés összehívásáról döntsön – mondta el Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes az ügyvivő testület ülése után.

Az első rendkívüli küldöttgyűlés, amelyet feltehetően április 27-én tartanak, dönt a koalícióról, az SZDSZ alapszabályának módosításáról és a második rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés összehívásáról.

Az utóbbira június elején, valószínűleg június 7-én kerülhet sor, azon megválasztják a párt elnökét, a 12 ügyvivőt és az országos tanács 20 tagját. A kedd esti ülésen egyébként állítólag a tavalyi elnökválasztáson történt visszaélésekről nem esett szó.

Fodor is aláírta

Gusztos Péter azt is elmondta, a kormány valamennyi liberális minisztere aláírta lemondó-nyilatkozatát, amit az SZDSZ őriz a küldöttgyűlésig. A koalícióból való kilépést ugyanis csak a küldöttek dönthetik el. A politikus nyilatkozata tehát azt mutatja, hogy végül Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter is aláírta a lemondó-nyilatkozatát.

Nem lesz biankó-támogatás

Gyurcsány Ferenc a délutáni koalíciós egyeztetés előtt azt kérte az SZDSZ-től, mondják meg, milyen programot hajlandóak támogatni. Az SZDSZ esti ügyvivői testületi ülése után Gusztos Péter elmondta, átadták Gyurcsánynak a koalíciós szerződés 3-as számú mellékletét, amit tavaly írtak alá a szocialistákkal – írja az Index.

Ez a dokumentum tartalmazza részletesen a reformok menetrendjét, konkrét dátumokkal, felelősökkel. Azt is elmondta, nem akarnak folyamatos és biankó támogatást adni a szocialisták kisebbségi kormányzásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik