Belföld

Megkezdődött a válságmegbeszélés

Megkezdődött a koalíciós egyeztetés az MSZP és az SZDSZ vezető politikusai között. A kormánynak április 30-ig van ideje arra, hogy valamilyen megoldást találjanak a válságra.

A tárgyaláson a szocialistákat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Szekeres Imre és Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettesei, valamint Kiss Péter, a párt alelnöke képviseli.

A szabad demokraták részéről biztosan részt vesz a megbeszélésen Kóka János elnök, Horn Gábor ügyvivő, Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes és Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke.

Kedd délelőtt a szocialisták tárgyalódelegációja az általuk képviselt mandátumról egyeztetett. Késő este elnökségi ülésen értékelik a helyzetet. A szabad demokraták kedd délután ügyvivői testületi ülést tartanak.

A lemondásról egyeztetnek

A koalíciós megbeszélésen a tervek szerint az SZDSZ ismerteti a liberálisok ügyvivői testületének állásfoglalását, és egyeztetnek arról, technikailag hogyan bonyolítható le zökkenőmentesen a miniszterek lemondása.

Egyeztetnek

Egyeztetnek

Hétfőn az SZDSZ ügyvivő testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy nem kíván koalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban. Kóka János pártelnök a kisebbségi kormány életképességéről azt mondta, ez is alkalmassá teszi a jelenlegi kormányt, hogy kitöltse a ciklusát.

Gyurcsánnyal vagy nélküle?

Hozzátette: semmiféleképpen nem céljuk az, hogy „Orbán Viktor átvegye a kormányrudat.” Véleménye szerint ugyanis a Fidesz elnökének politikája a „biztos összeomlásról szól.” Közölte, hogy az SZDSZ-nek nem érdeke és nem célja az előrehozott választások kikényszerítése. Mint rámutatott, minden reformértékű javaslatot támogatnak a jövőben is.

Az MSZP hétfő esti elnökségi üléséről beszámolva Nyakó István, a párt szóvivője közölte, a szocialista párt támogatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, és a nyugodt, mérsékelt reformok pártján áll. Elmondta azt is: az SZDSZ eldönti, hogy kívülről vagy belülről támogatja a kormány programját, erről kedden tárgyalnak a liberális párttal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik